Εντός των επόμενων ημερών αποστέλλεται το «πακέτο» των προτάσεων στην τρόικα

Εντός των επόμενων ημερών αποστέλλεται το «πακέτο» των προτάσεων στην τρόικα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση το «πακέτο» των προτάσεών της στην τρόικα για τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου και αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση και συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση του ελέγχου που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση για εκταμίευση δόσεων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η οριστικοποίηση της επόμενης ημέρας της Ελλάδας στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να χαθεί άλλος χρόνος, αφού το πρώτο χρονικό ορόσημο για τη λύση «πακέτο» είναι στις 8 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Εurοgroup και το δεύτερο στις 18 Δεκεμβρίου που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής.

Ετσι, τις επόμενες ημέρες θα στείλει στην τρόικα τις προτάσεις της για μία σειρά ανοικτών ζητημάτων. Εάν δεν προκύψει κάποια ανατροπή στον υφιστάμενο προγραμματισμό, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα καταφθάσουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα προς τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της αμέσως επόμενης. Σε ό,τι αφορά τα ανοικτά μέτωπα, στην κορυφή βρίσκονται το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα:

1. Στο ασφαλιστικό, η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μόνο διαρθρωτικές και διοικητικές βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αποτελεί ειλημμένη κεντρικά πολιτική απόφαση να μην τεθούν θέματα παραμετρικών αλλαγών, όπως μείωση συντάξεων ή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές προβολές που αναμένεται να παρουσιαστούν στην τρόικα, παρά την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνεται, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν «η εικόνα να είναι βιώσιμη». Συνεπώς, αυτό που προέχει, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι να προωθηθούν οι απαιτούμενες διοικητικές και διαρθρωτικές βελτιώσεις και το σύστημα να γίνει αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας του οικονομικού επιτελείου στις πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα περιορισμού των συνταξιοδοτικών δαπανών στήνεται γύρω από την εφαρμογή του νόμου 3863 για την κατώτατη σύνταξη, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά. Δεν αποκλείεται, σε αυτό το πλαίσιο, να συζητηθούν, για να προωθηθούν όμως εντός του επόμενου έτους, κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν από το 2020.

2. Στο εργασιακό, οι ομαδικές απολύσεις έχουν τεθεί εκτός ατζέντας, ενώ για το λοκ άουτ φαίνεται πως βρέθηκε λύση, καθώς η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πρόταση ώστε να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των εργοδοτών, βάσει του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα που θεωρεί πως καλύπτει μερικώς το δικαίωμα των εργοδοτών για λοκ άουτ. Σημείο τριβής, όχι μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας, αλλά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, παραμένει ο συνδικαλιστικός νόμος. Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν πάντως ότι κάποιες τροποποιήσεις σε διατάξεις του νόμου 1264/1982 είναι αναγκαίες, καθώς «εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων, συζητά «χαλάρωση των περιορισμών» όσον αφορά τις απολύσεις συνδικαλιστών, μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργιών και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

3. Ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2015. Το οικονομικό επιτελείο θα στείλει τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και θα επιχειρηματολογήσει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2015.

4. Εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολογίου, χωρίς δημοσιονομικό αποτέλεσμα και με πρόθεση εξάλειψης ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων, παροχή μπόνους σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα, ενεργοποίηση της δοκιμαστικής 2ετούς πρόσληψης, πάγωμα των ωριμάνσεων κ.λπ.

5. Αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει αυτή τη στιγμή αλλαγές στους συντελεστές και οποιαδήποτε πρόταση που σχετίζεται με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή