Βουτιά κατά 60% στα κέρδη της Samsung

Βουτιά κατά 60% στα κέρδη της Samsung

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική υποχώρηση στα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου κατά 60% παρουσίασε ο νοτιοκορεατικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας της Samsung, φθάνοντας στα 3,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα τα οποία έχει αγγίξει τα τελευταία τρία χρόνια. Βασικός λόγος της δυσμενούς εξέλιξης είναι το γεγονός ότι η Samsung χάνει έδαφος και μερίδιο αγοράς στην κινητή τηλεφωνία εξαιτίας του ανταγωνισμού από τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες προωθούν φθηνότερες συσκευές. Εν τω μεταξύ και το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, τα καθαρά της κέρδη είχαν παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 20%. Η δε τιμή της μετοχής της Samsung από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας της.

Ο πιο εκτεταμένος κλάδος δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι εκείνος της κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ο οποίος αιμορραγεί σε επίπεδο πωλήσεων και περιθωρίων κέρδους. Πέραν του κινεζικού ανταγωνισμού δέχεται τις πιέσεις και από την αμερικανική Apple, η οποία προσφάτως κυκλοφόρησε το iPhone 6. Βέβαια, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες μετρήσεις της παγκόσμιας αγοράς, η Samsung σε διεθνή κλίμακα διατηρεί την πρώτη θέση, εφόσον το 25% των πωλήσεων σε έξυπνα κινητά το ελέγχει εκείνη. Ωστόσο, πέρυσι έλεγχε το ένα τρίτο των πωλήσεων, ενώ σε δεύτερη θέση βρισκόταν και βρίσκεται η Apple.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο νοτιοκορεατικός όμιλος θα εξακολουθήσει να χάνει μερίδιο αγοράς, εκτός εάν εμφανίσει ένα προϊόν τόσο καινοτόμο και εντυπωσιακό, ώστε να προσελκύσει και πάλι τους καταναλωτές. «Στα περισσότερα μοντέλα της πια δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καινούργιο, το οποίο να παρακινήσει κάποιον να το αγοράσει», παρατηρεί ο Γουό Τεκ Λο, επικεφαλής ερευνών ηλεκτρονικών προϊόντων στην Εuromonitor.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή