Προβληματισμός μετά την απόφαση της Fed

Προβληματισμός μετά την απόφαση της Fed

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα μετά την κρίσιμη αλλά προεξοφλημένη απόφαση της Federal Reserve να δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βρίσκει τους οικονομικούς αναλυτές να προβληματίζονται για την επόμενη κίνησή της και συγκεκριμένα για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια και για τις επιπτώσεις από τη διακοπή των ενέσεων ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία και πέραν αυτής. Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες που επλήγησαν την άνοιξη του 2013, όταν η Fed εξέφρασε την πρόθεση να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων οπότε εγκαταλείφθηκαν από τα ξένα κεφάλαια και γνώρισαν πτώση των νομισμάτων τους.

Κι ενώ το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε ο προβληματισμός επικεντρωνόταν στον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού που προκαλούσε διχογνωμίες στους κόλπους της Fed, μετά την απόφασή της οι οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν με έκπληξη ότι η Τράπεζα επικεντρώθηκε στη βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, παρακάμπτοντας κινδύνους όπως η επιβράδυνση μεγάλων οικονομιών και η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων. «Ηταν αναμενόμενο πως θα έδινε τέλος στην ποσοτική χαλάρωση αλλά σχεδόν κανείς δεν προέβλεπε πως θα σχολίαζε τόσο θετικά την αγορά εργασίας» τονίζει σχετικά η Κάθι Λιέν, διευθύνουσα σύμβουλος της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη. Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει πράγματι περιοριστεί στο 5,9% από το 8,1% στο οποίο βρισκόταν το 2008, όταν η Fed άρχισε τις αγορές ομολόγων με στόχο τη μείωσή της κάτω από το 6%. «Επικεντρώθηκαν σε αυτό για το οποίο είναι βέβαιοι: τη βελτίωση στην αγορά εργασίας» επισήμανε ο Πολ Μόρτιμερ Λι, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas στη Νέα Υόρκη, ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό, που βρίσκεται κάτω του στόχου του 2%, εκτιμά ότι η στάση της Fed συνοψίζεται στο «θα δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και θα δούμε».

Αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, προκάλεσε ανακούφιση το ότι επανέλαβε τη δέσμευσή της να τα διατηρήσει στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στα οποία τα έχει περιορίσει από την αρχή της κρίσης. «Η αγορά ένιωσε ανακούφιση εφόσον τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα» σχολίασε σχετικά ο Νομπουχίκο Κουραμόκι, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities στο Τόκιο. Ετσι παρά τις αμφιβολίες που έχει ενσπείρει η διαφαινόμενη διάθεση της Fed για μια πιο περιοριστική πολιτική, οι οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν πιθανότερη μια πρώτη αύξηση στα μέσα του 2015.

Με το δολάριο να εκτινάσσεται χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων και τις ευαίσθητες στα επίπεδα των επιτοκίων αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου να σημειώνουν άνοδο 10 μ.β. μετά την απόφαση της Fed, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές την επικροτούν επικαλούμενοι τους υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. «Ηταν αναγκαίο γιατί η αμερικανική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση» σχολίασε η Τζιν Ασεράφ Μπίτον, επικεφαλής της Lyxor Asset Management, που εκτιμά πως «η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται πλέον ρευστότητα αλλά οικονομική ανάπτυξη». Τη μεγαλύτερη ανησυχία εμπνέει, πάντως, η προοπτική να δεχθούν νέο πλήγμα οι αναδυόμενες οικονομίες, καθώς έχουν εξαρτηθεί εδώ και έξι χρόνια από τα ξένα κεφάλαια που τις κατέκλυαν εις αναζήτησιν υψηλών αποδόσεων.

Οπως τονίζει στους Financial Times ο Μάικλ Πάουερ, στέλεχος του επενδυτικού ταμείου Investec, η συγκυρία είναι διπλά επικίνδυνη για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς έχουν υποχωρήσει οι τιμές των εμπορευμάτων, πλήττοντας εξαγωγικές χώρες. Μιλώντας, επίσης, στους F.T. ο Ρομπ Σουμπαράμαν, οικονομολόγος της Nomura, προειδοποιεί πως η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να προκαλέσει πτώση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και πολιτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή