Πόση Σμαράγδα αντέχεις;

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν γράφεις για τη Σμαράγδα Καρύδη έχεις δύο επιλογές: Το «πολλά» και το «τίποτα». Tο τίποτα προκύπτει από το ότι υπάρχουν πολλά που θα ήθελες ή θα μπορούσες να πεις, αλλά δεν είναι εύκολο να τα προσδιορίσεις με ακρίβεια. Κυρίως γιατί δεν σε αφήνει η ίδια. Όχι από σνομπισμό -αυτή είναι μια έννοια τελείως σε κόντρα με την περσόνα της- όσο εξαιτίας μιας παιχνιδιάρικης ακροβασίας ανάμεσα στην απόσταση και την προσέγγιση, στην οποία η Σμαράγδα επιδίδεται, σχεδόν ερωτικά. Και δεν το κάνει με τον τρόπο των ηθοποιών. Έχω μάθει να διακρίνω πώς ένας ηθοποιός χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την τέχνη του για να μπερδέψει ή να σε γοητέψει. Νομίζω ότι αυτή είναι η μαγική λέξη – η Σμαράγδα Καρύδη δεν ενδιαφέρεται καθόλου να σε γοητεύσει. Γι’ αυτό και το πετυχαίνει.

Πέρα από την αντικειμενική ομορφιά των χαρακτηριστικών της, η γοητεία που ασκεί γύρω της, γενικά το όλο πακέτο της εικόνας, έχω βάσιμες υποψίες πως δεν προκύπτει από τις ώρες που περνάει στο κομμωτήριο ή στο μακιγιάζ. Δεν την έχω για τύπο που αντέχει σε μια καρέκλα κομμωτηρίου για μιάμιση ώρα. Θα σηκωθεί να φύγει με τα χρυσόχαρτα στα κεφάλι από τη βαρεμάρα. Το «κάτι» της Σμαράγδας έρχεται από μέσα της, μοιάζει ψυχεδελικό και πολύχρωμο, θα το περιέγραφα σαν μια αύρα που συνδέει την μποέμ ελευθερία των ’70s με το glam του παλιού Hollywood.

Ιδιαίτερος συνδυασμός συστολής και ανεξαρτησίας, εσωτερικότητας και παρεΐστικου γέλιου, η Σμαράγδα παραμένει σταθερή, θα έλεγα, κατά έναν περίεργο τρόπο, τίμια, καθώς περνά ο καιρός. Από την πρώτη φορά που την είδα σε ένα δραματικό τηλεοπτικό σίριαλ και αργότερα ως χαζούλα Ντάλια στο Πάρα Πέντε μέχρι το μιούζικαλ Σικάγο και, πρόσφατα, το ρόλο της -αχτύπητης- οικοδέσποινας στο τηλεπαιχνίδι του MEGA Celebrity Game Night, όπου μετά από μια διθυραμβική πρώτη σεζόν, επέστρεψε σε εξαιρετικά κέφια! Ενώ η ηλικία και οι ρόλοι αλλάζουν, η εικόνα για τη Σμαράγδα μένει αναλλοίωτη στα μάτια μου, και είναι πάντα αφοπλιστική.

Επειδή όμως κανείς δεν μας ξέρει καλύτερα από τους φίλους μας, ας τους αφήσουμε να μας συστήσουν τη δική τους Σμαράγδα…

Γιώργος Καπουτζίδης

Η πιο δυνατή ανάμνηση

«Όλες οι αναμνήσεις που έχω μαζί της είναι υπέροχες. Αλλά κρατάω μία: Όταν πριν από μερικούς μήνες πήγαμε με το θίασο από το έργο “Priscilla – Η βασίλισσα της Ερήμου” στο “Celebrity Game Night”, και μετά το τέλος της εκπομπής, αγκαλιαστήκαμε σφιχτά… Και κράτησε τόσο πολύ αυτή η αγκαλιά, που μου ’μεινε το συναίσθημα, η ζεστασιά. Ήμασταν μαζί σε μία τηλεοπτική δουλειά, ετοιμαζόμαστε για ακόμη μία, μαζί σε δύο θεατρικά, και ίσως είναι αστείο που αναφέρω ως μεγάλη μας στιγμή αυτή την αγκαλιά, αλλά έτσι ένιωσα».

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Για μένα είναι ξεχωριστή, γιατί…

«Στη Σμαράγδα εκτιμάς την αντιληπτικότητα, το χιούμορ και το ότι δεν έχει ίχνος γυναικείας υστερίας. Μοιάζει να είναι τόσο καλά μέσα στην ύπαρξή της, έχει τόσο καλή αίσθηση του “ποια” είναι και “πού” βρίσκεται, και έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, συνδυασμός που την κάνει ξεχωριστή. Η Σμαράγδα θα έπρεπε να γράφει. Το πιστεύω και της το έχω πει».

Θοδωρής Αθερίδης

Μεγαλύτερο προτέρημα vs μεγαλύτερο ελάττωμα 

«Το μεγαλύτερό της προτέρημα είναι ότι έχει καταλάβει την “ακαταστασία” των ανθρώπων, δεν εμμένει σε πείσματα, δεν εστιάζει στην ασχήμια, δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες… Το ελάττωμά της είναι ότι δεν θα διορθώσει ποτέ θέματα προσωπικής ακαταστασίας. Τσάντες, κάλτσες, χαρτιά, παπούτσια. Η Σμαράγδα κάνει φασαρία… γύρω της. Θα μαζέψει, αλλά όταν θέλει εκείνη».

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Η πιο δυνατή ανάμνηση

«Σ’ αυτό το σίριαλ που γνωριστήκαμε, ήμασταν σε εξωτερικό γύρισμα και κάναμε πρόβες σ’ ένα πάρκο, ξέρετε παιδευόμασταν για το… άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, όταν βλέπουμε το σκηνοθέτη να έρχεται με το κινητό στο χέρι και να μας λέει: “Παιδιά, μην το κουράζετε. Μας κόψανε!” Εμείς ψαχνόμασταν πώς θα βγει καλύτερα η σκηνή και το σίριαλ είχε κοπεί!»

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Photos: Μάρα Δεσύπρη

Fashion editor: Μιχάλης Πάντος

Make-up: Μάνος Βυνιχάκης (D-Tales)

Hair: Νικόλας Βιλλιώτης

Hair stylist assistant: Νίκος Μπίμπας

Fashion assistants: Μάρκος Ανδριώτης, Άννα Μαρία Αθανασίου

Photographer assistant: Γιώργος Μαρκοζάνης (D-Tales)

Η φωτογράφηση έγινε στο café-bar «Κύριος» (Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη). Ευχαριστούμε τη διεύθυνση για την ευγενική φιλοξενία, καθώς και το κατάστημα Studio Carafti Florist (Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη) για τα λουλούδια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT