75 τρισ. δολ. η αξία του σκιώδους τραπεζικού συστήματος

75 τρισ. δολ. η αξία του σκιώδους τραπεζικού συστήματος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λεγόμενος σκιώδης τραπεζικός τομέας αναπτύχθηκε κατά 5 τρισ. δολάρια και πλέον ανέρχεται στα 75 τρισ. δολάρια ή στο 120% του παγκοσμίου ΑΕΠ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Η ενίσχυση του σκιώδους τραπεζικού τομέα αποδίδεται στην προσπάθεια των δανειστών να αποφύγουν τους νέους κανονισμούς που επιβάλλονται στις τράπεζες και στο κυνήγι των επενδυτών για μεγαλύτερες αποδόσεις. Πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι παρά την κρίση του 2008 η εποπτεία του σκιώδους τραπεζικού τομέα δεν έχει ενισχυθεί όσο θα έπρεπε.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, κεφάλαια που επενδύουν σε ακίνητα και επενδυτικά οχήματα εκτός ισολογισμού. Ο τομέας τείνει να ενισχύεται «όταν τίθενται σε εφαρμογή αυστηροί τραπεζικοί κανονισμοί, όταν τα πραγματικά επιτόκια και τα σπρεντ είναι χαμηλά και οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και όταν υπάρχει μεγάλη θεσμική ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στην έκθεση του FSB που αναμένει περαιτέρω μεγέθυνση του κλάδου στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αν και η εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεν παρατηρείται το ίδιο και για τον σκιώδη τραπεζικό τομέα. Πέρυσι, το FSB εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη του σχετικά με την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στον τομέα. «Οι κίνδυνοι μπορεί να επεκταθούν εκτός του πυρήνα και συνεπώς η παρακολούθηση του σκιώδους τραπεζικού τομέα από την FSB είναι εξαιρετικής σημασίας», ανέφερε ο Ογκουστίν Κάρστενς, κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του FSB. Η σημαντικότερη επέκταση του σκιώδους τραπεζικού τομέα παρατηρήθηκε στην Αργεντινή (+50%) και στην Κίνα (+30%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή