Μικρή άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Μικρή άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση εμφάνισε ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε 0,4% εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2013, προσφέροντας ανακούφιση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι αγωνίζονται να αποτρέψουν τη δίνη του αποπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός του 0,4% συνάδει με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 0,3%. Η ανεργία τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 11,5%.

Οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική στην ΕΚΤ έχουν λάβει μια σειρά πρωτόγνωρων μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ακολουθεί αργή πορεία. Στόχος τους, να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό και να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεσμεύθηκαν να κινητοποιηθούν περαιτέρω, εάν χρειαστεί, ενώ η οικονομία δεικνύει κάποια σημάδια αντίδρασης.

Λόγου χάριν, στην Ευρωζώνη o δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχει απροσδόκητα βελτιωθεί, ενώ και η δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ενισχύεται. Κατά τους οικονομολόγους, η ανάπτυξη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,2%. «Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αγγίξει το 1% πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2015, εάν το αγγίξει κιόλας», επισημαίνει ο Μάρτιν βαν Βλίετ, ανώτατος οικονομολόγος της ING Grooep. «Με την ασθενική οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ πιθανολογείται πως θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό πίεση για να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες». Στην Ευρωζώνη οι τιμές ενέργειας ελαττώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, πτώση η οποία είναι η τέταρτη σε διάστημα πολλών μηνών. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σχεδόν 25% μείωση στις τιμές του πετρελαίου από τον Ιούνιο. Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΚΤ, σε μια μακρά περίοδο αδύναμου πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος ένα οικονομικό σοκ να προκαλέσει αρνητικό πληθωρισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή