Ανω των 10 δισ. οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Οκτώβριο

Ανω των 10 δισ. οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Οκτώβριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως ο χρηματιστηριακά χειρότερος Οκτώβριος των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε χθες, με απώλειες άνω των 10 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι αλλά και οι εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse Large Cap. Οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, εάν εξαιρέσουμε την Παρασκευή που επικρατούσαν ανοδικές τάσεις, το Χρηματιστήριο βρέθηκε σε νέα περιδίνηση παρά το θετικό αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών stress tests για τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη και με έντονα στοιχεία υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Η Αθήνα επηρεάσθηκε αρνητικά από την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις ανακοινώσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Οι κραδασμοί στη χρηματιστηριακή αγορά αποδίδονται στο κύμα πωλήσεων που έπληξε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά τις ανακοινώσεις των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης με την αρωγή των τραπεζικών τίτλων ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο 3,26% φθάνοντας τις 1.023,64 μονάδες, σταδιακά άρχισε να χάνει έδαφος. Μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών εμφανίσθηκαν πωλητές στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει ένα ισχυρό κύμα πωλήσεων που κορυφώθηκε στις 15.45, όταν ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε 4,38% και διολίσθησε στις 947,88 μονάδες. Μισή ώρα πριν λήξουν οι συναλλαγές περιορίσθηκαν οι απώλειες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με πτώση 3,29% και να διαμορφωθεί στις 958,69 μονάδες.

Μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο παρέμεινε αδύναμο και στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οπως εξηγούν αναλυτές, η αγορά μετοχών παραμένει όμηρος των πολιτικών εξελίξεων αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των διεθνών hedge funds που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 933,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,67%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 44 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 973,91 μονάδες (1,59%) και κατώτερη στις 930,26 μονάδες (-2,97%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 159,101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 15,64 εκατ. ευρώ αφορούσε την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Το πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου συνεχίσθηκε για τρίτη συνεδρίαση, καθώς την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι 4,8%, στα επίπεδα των 880 μονάδων, για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών και η αγορά να κλείσει στις 906,97 μονάδες με πτώση 2,80%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank έχασε 6,43%, η Εθνική Τράπεζα έχασε το 5,50% της αξίας της, η Eurobank σημείωσε πτώση 5% και η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη απώλειες 3,36%.

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 185,973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 14,68 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα πακέτα.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου επικράτησαν ανοδικές τάσεις αν και παρατηρήθηκε συρρίκνωση των συναλλαγών σε σύγκριση με τις συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο νέος μήνας περιλαμβάνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2014 για τις 234 εισηγμένες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τράπεζες αλλά και βιομηχανίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αρχίζουν να μειώνονται οι ζημιογόνες εισηγμένες και να αυξάνονται οι κερδοφόρες. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 30 επιχειρήσεις αδυνατούν να δημοσιεύσουν λογιστικές καταστάσεις βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή