Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη πιο επιθετική νομισματική πολιτική από Fed

Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη πιο επιθετική νομισματική πολιτική από Fed

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Fed αποφάσισε στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καθώς και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Στη συνοδευτική ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή, επανέλαβε ότι, βάσει των εκτιμήσεών της, θεωρείται πιθανώς σκόπιμο να διατηρήσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στα τωρινά επίπεδα 0,0%-0,25% για «σημαντικό χρονικό διάστημα» μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Ιδιαίτερη έκπληξη για τις αγορές αποτέλεσε όμως το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε ένα σχετικά πιο αισιόδοξο ύφος αναφορικά με την πορεία της αγοράς εργασίας, δίνοντας έναν «πιο επιθετικό» τόνο γενικότερα στην επίσημη ανακοίνωση σε σχέση με αυτήν που εκδόθηκε στην προηγουμένη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, η Fed σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές, ένα σύνολο δεικτών για τη συγκεκριμένη αγορά υποδεικνύει ότι η ανεπαρκής αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού σταδιακά μειώνεται», τροποποιώντας ουσιαστικά την αντίστοιχη διατύπωση στην ανακοίνωση του περασμένου μήνα ότι «εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανεπαρκής αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού».

Το γενικότερα πιο επιθετικό ύφος της ανακοίνωσης της Fed σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, ευνόησε το δολάριο, ενώ τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία γ΄ τριμήνου για το ΑΕΠ της οικονομίας των ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στην ανοδική του πορεία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ανήλθε 3,5% ετησίως την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υψηλότερος σε σχέση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς για αύξηση της τάξης του 3,0%. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε στο 1,2485 την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον μήνα Οκτώβριο να υποδηλώνουν ότι, παρά τη μικρή αύξηση του κύριου δείκτη (0,4% ετησίως από 0,3% το προηγούμενο μήνα), οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και η σημαντική υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Εναντι του γιεν, το δολάριο ανήλθε σε υψηλά επτά ετών 112,15 με το ιαπωνικό νόμισμα να δέχεται έντονες πτωτικές πιέσεις μετά την απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή να προχωρήσει σε υιοθέτηση μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή