Παραδίδουν διαβατήρια αντί για… φόρους

Παραδίδουν διαβατήρια αντί για… φόρους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαμπώνει η λάμψη της αμερικανικής υπηκοότητας και αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που την αποποιούνται και παραδίδουν τα διαβατήριά τους, καθώς οι νέοι φορολογικοί κανόνες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Ετσι ο αριθμός των Αμερικανών που γύρισαν πίσω τα διαβατήριά τους στις ανά τον κόσμο πρεσβείες των ΗΠΑ σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο αύξηση 39% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια, από τη στιγμή που οι αμερικανικές αρχές ενίσχυσαν τις έρευνές τους κατά των Αμερικανών φοροφυγάδων περισσότεροι από 9.000 Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό παρέδωσαν τα διαβατήριά τους.

Στη διάρκεια του 2014 αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους 2.353 Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό, ενώ στο ρεκόρ των 2.369 Αμερικανών είχε φθάσει ο αντίστοιχος αριθμός τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Προφανώς σε αυτό συνέβαλε και η συμφωνία που συνήψαν περισσότερες από 100 ελβετικές τράπεζες με τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν την εναντίον τους δίωξη και τα πρόστιμα που θα μπορούσαν να τους επιβληθούν.

Η συμφωνία FATCA

Πρόκειται για τη συμφωνία FATCA που δίνει στις αμερικανικές αρχές τη δυνατότητα να διερευνούν τα στοιχεία τουλάχιστον 77.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και 80 κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. Η συμφωνία καλεί τις αμερικανικές τράπεζες να επιβάλουν παρακράτηση 30% σε πληρωμές προς όσες ξένες τράπεζες δεν συμφωνούν να ενημερώνουν για τα στοιχεία Αμερικανών πολιτών πελατών τους.

Η συμφωνία συνήφθη το 2010 υπό την απειλή που εξαπέλυσε το αμερικανικό Κογκρέσο και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να αποκόψουν τράπεζες και επιχειρήσεις από την εύκολη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Το πρόστιμο στη UBS

Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας είχε προηγηθεί το πρόστιμο ύψους 780 εκατ. δολαρίων που αναγκάστηκε να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές η ελβετική τράπεζα UBS AG. Η εν λόγω τράπεζα παρέδωσε, άλλωστε, πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.700 Αμερικανών πελατών της.

Εκτιμάται πως η συμφωνία θα αποφέρει έσοδα ύψους 8,78 δισ. δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT