Σχέδιο για επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά τζιχαντιστών

Σχέδιο για επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά τζιχαντιστών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλης κλίμακας εαρινή επίθεση του ιρακινού στρατού με στόχο την εκδίωξη του «Ισλαμικού Κράτους» από τη Μοσούλη και τις άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχό του σχεδιάζει ο ιρακινός στρατός, με την καθοδήγηση Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προηγηθεί η εκπαίδευση τριών μεραρχιών του ιρακινού στρατού από τους Αμερικανούς συμβούλους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» σε διάφορα σημεία του Ιράκ, ώστε οι τζιχαντιστές να περιοριστούν στη Μοσούλη και στα άλλα αστικά κέντρα που ελέγχουν, και να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού τους. Στη συνέχεια, τα ιρακινά στρατεύματα, μαζί με τους μαχητές του ιρακινού Κουρδιστάν (Πεσμεργκά) και ένοπλα τμήματα σουνιτικών φυλών, θα εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του αποδυναμωμένου εχθρού.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης οι Αμερικανοί έχουν συγκροτήσει ειδικό επιτελείο, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Τζέιμς Τέρι, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και θα ασκεί τα καθήκοντά του από αμερικανική βάση στο Κουβέιτ. Υπό τις διαταγές του θα βρίσκεται ο υποστράτηγος Πολ Φανκ, ο οποίος, από το αρχηγείο του στη Βαγδάτη, θα καθοδηγεί άμεσα τους Αμερικανούς συμβούλους και εκπαιδευτές του ιρακινού στρατού.

Ενα από τα ακανθώδη προβλήματα στον σχεδιασμό της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αφορά τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι σιιτικές πολιτοφυλακές, αρκετές από τις οποίες επηρεάζονται από το Ιράν. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποσυρθούν, να διαλυθούν ή να ενταχθούν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις οι πολιτοφυλακές των σιιτών, ώστε να μειωθούν οι θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι σουνίτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο, ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι άκαιρο και ότι οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο μέχρις ότου επιτευχθεί οριστική νίκη εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, οι 150 Πεσμεργκά που πέρασαν τα τουρκοσυριακά σύνορα και έφτασαν στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπάνι άρχισαν από το βράδυ του Σαββάτου να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων υπερασπιστών της, εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως δήλωσε ο Ιντρίς Νασάν, αναπληρωτής υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων στην αυτοδιοικούμενη περιοχή των Κούρδων που περιλαμβάνει το Κομπάνι, οι Πεσμεργκά έφεραν μονάδες πυροβολικού, ενισχύοντας σημαντικά τους πολιορκημένους, οι οποίοι διέθεταν μόνο ελαφρά όπλα. Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής, Νεχερβάν Μπαρζανί, με συνέντευξή του στο Associated Press, ξεκαθάριζε ότι οι Πεσμεργκά θα παραμείνουν μόνο «προσωρινά» στο Κομπάνι, μέχρις ότου ηττηθούν οι τζιχαντιστές. Ο Κούρδος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Τουρκία έδωσε την άδεια στους Πεσμεργκά να περάσουν στο Κομπάνι μέσω της επικράτειάς της χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σε πείσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών και της δράσης του ιρακινού στρατού, το «Ισλαμικό Κράτος» δεν δείχνει να χάνει έδαφος στο Ιράκ και ιδιαίτερα στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Μαχητές της οργάνωσης εκτέλεσαν χθες 36 ανθρώπους στο χωριό Ρας αλ Μάα, βόρεια από το Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ. Οι εκτελεσθέντες ανήκαν στη φυλή Αλμπού Νιμρ, η οποία θρηνεί περί τα 322 θύματα των τζιχαντιστών μέσα σε μία εβδομάδα. Ενώ αρκετές φυλές υποστήριξαν το «Ισλαμικό Κράτος» κατά την επέλασή του στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, λόγω των δεινών που είχαν υποστεί από την κυβέρνηση του σιίτη πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί, η φυλή Αλμπού Νιμρ αποφάσισε πρόσφατα να πάρει τα όπλα εναντίον των τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT