Τουρκική κορβέτα στον Καφηρέα

Τουρκική κορβέτα στον Καφηρέα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιδεικτική προκλητικότητα «υποδέχθηκαν» οι Τούρκοι τον νέο υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια. Τη νύχτα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 3 π.μ. η τουρκική κορβέτα «Βuyukada», ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του τουρκικού στόλου, εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στο στενό του Καφηρέα, ανάμεσα στην Εύβοια και την Ανδρο.

Η κορβέτα προερχόταν από τον κόλπο του Σάρου, βορείως της Χερσονήσου της Καλλίπολης, όπου τη Δευτέρα το απόγευμα ολοκλήρωσε άσκηση πυρών με άλλα πλοία του τουρκικού στόλου. Στη συνέχεια κινήθηκε νότια για να επιστρέψει στη ναυτική βάση του Ακσάζ, έστριψε όμως νοτιοδυτικά προς το στενό του Καφηρέα.

Αφού διήλθε από το στενό εντός των χωρικών μας υδάτων, στη συνέχεια ξαναπέρασε μέσα από αυτά ανάμεσα στην Κύθνο και την Τζια. Το τουρκικό πολεμικό βγήκε στη συνέχεια πάλι σε διεθνή ύδατα, ωστόσο, επειδή έπλεε πολύ αργά, παρέμεινε επί πολλές ώρες στη θαλάσσια περιοχή των δυτικών Κυκλάδων, πλέοντας ανατολικά της Σερίφου και της Μήλου. Το βράδυ, η κορβέτα κινούνταν σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης. Ελληνικά πολεμικά βρέθηκαν αμέσως κοντά στο τουρκικό σκάφος και το παρακολούθησαν σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούν ότι ολοκληρώνοντας τον κύκλο, η κορβέτα θα κινηθεί βορειοδυτικά για να επιστρέψει στο Ακσάζ.

Στο υπουργείο Αμυνας σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκε, την ώρα που ξεκίνησε ο πλους, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί ο νέος υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει ελληνική φρεγάτα η οποία παρακολουθεί το τουρκικό σκάφος» και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το περιστατικό «απολύτως αναμενόμενο», αφού, όπως τόνισε, «η τουρκική πλευρά, είτε όταν αναλαμβάνει ένας νέος υπουργός είτε γίνεται κάτι άλλο, προσπαθεί να δείξει, εν πάση περιπτώσει αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «ουδείς δικαιούται και μπορεί στο Αιγαίο να αρμενίζει χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται και τι ακριβώς κάνει».

Η τουρκική πρόκληση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας μεθόδευσης της αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων των νησιών από την Τουρκία, η οποία τους τελευταίους μήνες διενεργεί πλόες σε ελληνικά χωρικά ύδατα νησιών με συχνότητα ενός μηνός ώς 45 ημερών. Η συγκεκριμένη πρόκληση, πάντως, δεν συνοδεύτηκε, όπως συνηθίζεται, και από παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Πάντως, η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και, κυρίως, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Αθήνα, τον οποίο εξέφρασε χθες ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, σε συνεδρίαση Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αρμόδιων για την νοτιανατολική Μεσόγειο και τις εταιρικές σχέσεις στην Ατλαντική Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, με παρέμβασή του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη γείτονα, κ. Οσμάν Ακίπ Μπακ, όχι μόνο υποστήριξε το δικαίωμα της Τουρκίας να πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και παράλληλα, χρησιμοποιώντας τη φράση «δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας. «Ολη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις τουρκικές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και πρόσθεσε πως το μοίρασμα των πόρων στη νήσο θα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Κυπριακό, στον ΟΗΕ.

«Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας και η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT