Η Virgin Atlantic αγνόησε τις προειδοποιήσεις ειδικών

Η Virgin Atlantic αγνόησε τις προειδοποιήσεις ειδικών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Virgin Atlantic αγνόησε τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα κενά ασφαλείας τα χρόνια που προηγήθηκαν της πτώσης του διαστημοπλοίου», δήλωσε η Καρολάιν Κάμπελ, ειδική σε θέματα πυραύλων, ενώ οι ερευνητές αναζητούν τα αίτια πίσω από το συμβάν. 

Η Κ. Κάμπελ από τον Διεθνή Οργανισμό για την εξέλιξη της ασφάλειας στο διάστημα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εικασία εφόσον δεν έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως από το 2007, όταν τρεις μηχανικοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου που έγινε επί εδάφους, είχαν εκδοθεί αρκετές προειδοποιήσεις προς την εταιρεία.

«Σύμφωνα με την έρευνα που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που έχω αναλάβει για την διαχείριση του υποξειδίου του αζώτου, ανησυχούσαμε για όλα αυτά που συνέβαιναν στην Virgin Galactic», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο.

«Είχα στείλει αντίγραφα της μελέτης σε ανθρώπους της εταιρείας το 2009 αλλά τα αγνόησαν», προσθέτει η Καρολάιν και επισημαίνει «τους είχα προειδοποιήσει ότι η μηχανή του διαστημόπλοιου ήταν ενδεχομένως επικίνδυνη.

Η μέχρι στιγμής διερεύνηση των αιτίων της συντριβής του διαστημοπλοίου της Virgin Galactic, το οποίο κατέπεσε το απόγευμα της Παρασκευής στην έρημο Μοχάβε, κατατείνει στο ότι ένα από τα υπερσύγχρονα συστήματά του, που βοηθούσε το διαστημικό σκάφος να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα, τέθηκε σε λειτουργία νωρίτερα από ό,τι έπρεπε.

Τη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού συμβάντος που κόστισε τη ζωή στον έναν εκ των δύο χειριστών του διαστημικού σκάφους, έχει αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Πάντως, σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για έκρηξη,  το SpaceShipTwo αποσυνδέθηκε φυσιολογικά από το WhiteKnightTwo, το ειδικά διασκευασμένο αεροσκάφος που το μετέφερε σε ύψος περίπου 45.000 ποδών. Λίγη ώρα αργότερα τέθηκαν σε λειτουργία οι προωθητικοί του κινητήρες που όπως έγινε γνωστό χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά έναν νέο τύπο πλαστικού καύσιμου. Αρχικώς πολλοί αναλυτές υπέθεσαν ότι σε αυτό το χρονικό σημείο συνέβη κάποια έκρηξη με αποτέλεσμα την πτώση του διαστημικού σκάφους και τη συντριβή του. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να εντοπίσουν ανέπαφες τόσο τις δεξαμενές καύσιμου όσο και τους κινητήρες, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν συνέβη έκρηξη σε αυτά τα διαμερίσματα του διαστημοπλοίου.

Ο ιδιοκτήτης της Virgin Galactic δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ασφάλεια υπήρξε ανέκαθεν η νούμερο ένα προτεραιότητά του. Σχολιάζοντας παράλληλα τις πληροφορίες ότι η πτώση του  SpaceShipTwo ενδέχεται να οφείλεται στον νέο τύπο καυσίμου, απάντησε: «Ολοι αυτοί που κάνουν δηλώσεις πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών είναι απλώς ανεύθυνοι».

Πάντως, ο Τομ Μπάουερ, ο άνδρας που έγραψε τη βιογραφία του Μπράνσον, χωρίς ωστόσο να λάβει την έγκριση του μεγιστάνα, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι αρκετοί μηχανικοί είχαν εγκαταλείψει την εταιρεία πρόσφατα εκφράζοντας την ανησυχία τους σε θέματα ασφαλείας έπειτα από το θανατηφόρο ατύχημα του 2007.

Το δυστύχημα αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια τις εμπορικές πτήσεις στο διάστημα. Η Virgin Galactic σχεδίαζε να μεταφέρει τους πρώτους πλούσιους πελάτες της στο διάστημα το 2015. Το «μαγικό» εισιτήριο υπολογίζεται να κοστίσει 250.000 δολάρια για κάθε επιβάτη που ονειρεύεται ένα ταξίδι με το εξαθέσιο διαστημικό όχημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή