«Οχι» στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία λέει το Βατικανό

«Οχι» στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία λέει το Βατικανό

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπεύθυνος του τμήματος βιοηθικής του Βατικανού κατακρίνει την επιλογή της νεαρής Αμερικανίδας, Μπρίτανι Μέιναρντ, η οποία έθεσε τέλος στη ζωή με τη μέθοδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, το Σάββατο, καθώς όπως είχε δηλώσει επιθυμούσε να πεθάνει αξιοπρεπώς «έτσι όπως θεωρώ σωστό».

Η απόφαση της Μέιναρντ ελήφθη, αφού διαγνώσθηκε την Πρωτοχρονιά του 2014 με όγκο στον εγκέφαλο, ενώ λίγους μήνες αργότερα προσδιορίσθηκε ότι επρόκειτο για επιθετικό γλοιοβλάστωμα στο 4ο στάδιο.

Ο μονσινιόρ Ιγνάτιος Καρράσκο ντε Πάουλα δήλωσε πως «η αξιοπρέπεια είναι διαφορετικό από το να βάζει τέλος στην ζωή κάποιου». «Η ενέργεια της Μπρίτανι είναι κατακριτέα, αλλά το το τι πραγματικά συνέβη στην συνείδησή της, δεν το γνωρίζουμε», τόνισε.

Μετά την  υποβοηθούμενη αυτοκτονία της Μέιναρντ στο Ορεγκον, έχουν ξεκινήσει διάφορες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την επιλογή των πασχοντων από ανίατες ασθένειες να ζητούν τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Πέρυσι, 122 πάσχοντες από ανίατες ασθένειες ζήτησαν και έλαβαν τη συνταγή για τη θανάσιμη δόση βαρβιτουρικών στο Ορεγκον, ενώ 71 την χρησιμοποίησαν. Πέντε λεπτά μετά τη λήψη τους, τα φάρμακα επιφέρουν απώλεια συνείδησης, ενώ δέκα λεπτά μετά επιφέρουν τον θάνατο. Ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να τα λάβει μόνος του, χωρίς μεσολάβηση γιατρού ή άλλου προσώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT