Με πολιτικά κριτήρια η στροφή του ΔΝΤ υπέρ λιτότητας το 2010

Με πολιτικά κριτήρια η στροφή του ΔΝΤ υπέρ λιτότητας το 2010

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγνόησε τις ίδιες τις υπηρεσίες του και τα πορίσματα των ερευνών τους και άλλαξε πολιτική πολύ πρόωρα, συνηγορώντας υπέρ της λιτότητας το 2010, σύμφωνα με την ανεξάρτητη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΔΝΤ. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη και ακόμη περισσότερο στη Γερμανία, επικρατεί ακόμη και σήμερα η άποψη ότι όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο μέσω της λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το 2010, με μια άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση, το ΔΝΤ είχε συστήσει στα μέλη του να διακόψουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, απόφαση που χθες υπερασπίστηκε η γενική διευθύντρια του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ήταν η σωστή απόφαση με βάση τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του το ΔΝΤ εκείνη την εποχή. Το ΔΝΤ είχε συμβουλεύσει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία να ακολουθήσουν πολιτική λιτότητας το 2010-2011 αν και οι οικονομίες τους δεν είχαν ανακάμψει πλήρως από την κρίση.

«Το μείγμα πολιτικής δεν ήταν πλήρως αποτελεσματικό όσον αφορά την προώθηση της ανάκαμψης και επέτεινε την επέκταση των προβλημάτων» αναφέρεται στην έκθεση. Βέβαια, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι ως αντιστάθμισμα έπρεπε να διατηρηθεί η επεκτατική νομισματική πολιτική, που όμως από μόνη της δεν είχε τόσο ισχυρό αποτέλεσμα, πράγμα που το Ταμείο ήδη γνώριζε, σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία. Συνεπώς μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπήρχαν πολιτικοί λόγοι πίσω από τη στροφή προς τη λιτότητα το 2010. Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού στον Απρίλιο του 2011, ενώ η συντονισμένη στροφή στη λιτότητα προκάλεσε την ύφεση του 2012-2013. Στην έκθεση δεν αξιολογείται η συμμετοχή του ΔΝΤ σε προγράμματα χωρών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT