Προληπτική γραμμή πίστωσης για ένα έτος

Προληπτική γραμμή πίστωσης για ένα έτος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε συντονισμένη διάψευση του ότι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup η ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προχώρησαν χθες Αθήνα και Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης επανέλαβε χθες πως η Ελλάδα θα έχει μια μεταβατική περίοδο ειδικής σχέσης με τους δανειστές της, που θα διαρκέσει 6 με 12 μήνες. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, αλλά να έχει η Ε.Ε. το «πάνω χέρι».

Τη χθεσινή αντίδραση της Αθήνας και των Βρυξελλών προκάλεσε έγγραφο του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, προς το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, στο οποίο αρχικώς είχε θεωρηθεί ότι γίνεται λόγος για συζήτηση στο σημερινό Eurogroup πιθανής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Ωστόσο, αργότερα έγινε μετάφραση του επίμαχου σημείου σύμφωνα με την οποία αναφερόταν στο κείμενο ότι «το Εurogroup θα αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας. Ενδέχεται να συζητηθεί επίσης το ποια θα είναι η συνέχεια μετά το τρέχον πρόγραμμα του EFSF» αναφέρεται στο κείμενο, που είναι γραμμένο στα ολλανδικά, και σημειώνεται πως «τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια μετά το τρέχον πρόγραμμα θα εξαρτηθούν επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Επίσης, καθίσταται σαφές ότι «σε αυτό το Εurogroup δεν προβλέπεται η λήψη σχετικής απόφασης».

Η αρχική μετάφραση του κειμένου δημιούργησε σύγχυση και οδήγησε τον κ. Χαρδούβελη να επικοινωνήσει με τον κ. Ντάισελμπλουμ και αμέσως μετά το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος του Eurogroup «αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Οσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση προκαλούν ζημία στον τόπο». Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ντάισελμπλουμ, Σιμόν Μπουατέλ, δήλωσε στην «Κ» σχετικά με το ζήτημα αυτό πως «το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος δεν θα συζητηθεί αύριο (σ.σ.: σήμερα). Στο αυριανό (σ.σ.: σημερινό) Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις επιλογές που έχει η Ελλάδα με τη λήξη του τωρινού προγράμματος στο τέλος του έτους». Εν κατακλείδι όλες οι πλευρές έκαναν λόγο για παρεξήγηση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος είχε απασχολήσει τους αρμόδιους παράγοντες παλαιότερα, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει απορριφθεί εδώ και καιρό.

«Μαξιλάρι» ασφαλείας

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χαρδούβελης επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων και για μια μεταβατική περίοδο, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, το οποίο θα αφορά μια προληπτική πιστωτική γραμμή. «Η πιστωτική αυτή γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της Ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του Μνημονίου».

Πέραν αυτών, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ να συνεχίσει να έχει παρουσία και στη μεταβατική περίοδο για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει η Ευρώπη να έχει το «πάνω χέρι» κατά τη μεταβατική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT