Οι δεσμεύσεις του «ελληνικού Μνημονίου» έναντι των πιστωτών

Οι δεσμεύσεις του «ελληνικού Μνημονίου» έναντι των πιστωτών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το να βγούμε από το Mνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις» ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, παρουσιάζοντας τους 5 άξονες του ελληνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και επί της ουσίας το «ελληνικό Μνημόνιο» που θα κληθεί να εφαρμόσει η χώρα για να έχει την υποστήριξη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2014» του ΕΒΕΑ και του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΙΕΑ), δήλωσε πως «εμείς οι ίδιοι πρέπει να συνεχίσουμε να θέλουμε να φτιάξουμε τη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι «το δικό μας εθνικό πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη διαφύλαξης όσων πετύχαμε, με συνέχιση του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε μάλιστα ότι η κρίση που πέρασε η χώρα «αποτελεί μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Η χώρα πρέπει να βγει από την εσωστρέφειά της και να ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία». Και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο «να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας».

Οι 5 βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί κατά τον κ. Χαρδούβελη το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

1. Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

2. Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα. «Ξέρουμε καλά ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας, ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει νέες θέσεις, αλλά για να λειτουργεί σωστά πρέπει να υπάρχει Δημόσιο που θα λειτουργεί επίσης σωστά», υποστήριξε ο υπουργός που παραδέχτηκε πως το Δημόσιο «το είχαμε εγκαταλείψει για δεκαετίες». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως τώρα η κυβέρνηση προχωράει στην αναμόρφωση του Δημοσίου ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά. «Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα κάθε μέρα, με όρους ιδιωτικού τομέα, πολύ σκληρά και δεν αμείβονται. Το κάνουν μόνο για την πατρίδα. Το έχω ζήσει χρόνια. Αυτό πρέπει να το δούμε. Ο,τι κάνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουμε αυτόν που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει, πρέπει να το κάνουμε και στο Δημόσιο», σύμφωνα με τον υπουργό.

3. Την ενίσχυση των θεσμών. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι βασισμένο στη λογική ότι μία χώρα προοδεύει αν έχει σταθερούς θεσμούς, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης. Εδωσε, δε, ως παράδειγμα τον ρόλο της δικαιοσύνης «που πρέπει να απονέμεται πιο γρήγορα. Εχουμε μιλήσει για τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά αργούμε. Χρειαζόμαστε μία δικαιοσύνη που το πρόβλημα να λύνεται πολύ σύντομα και όχι σε χρόνια» κατά τον υπουργό.

4. Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος. Θα πρέπει να προωθηθούν δράσεις που θα «δένουν» την εκπαίδευση με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία, «να δίνουν εφόδια στους νέους μας, που θα πρέπει να προσληφθούν από ελληνικές επιχειρήσεις που θα έχουν μεγαλώσει και θα μπορούν να ανταγωνίζονται διεθνώς. Δεν θα τους εκπαιδεύουμε για να τους χάσουμε», δήλωσε ο υπουργός.

5. Σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο είναι πολύ σημαντικό το φορολογικό, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. «Εφόσον η οικονομία ξεκινήσει να παίρνει μπροστά τη “σπρώχνεις” ακόμη περισσότερο. Στοχεύεις ώστε οι φοροελαφρύνσεις να πάνε εκεί που θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στην οικονομία και φυσικά θα ελαφρύνουν πολύ τον κόσμο, ο οποίος αδικήθηκε αυτά τα χρόνια», σύμφωνα με τον υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT