Ξεμπλόκαραν δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ

Ξεμπλόκαραν δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά προς την υλοποίησή τους βρίσκονται πλέον δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, μία στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη και μία στην Ερμιόνη, μετά την έγκριση χθες από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων, των λεγόμενων ΕΣΧΑΣΕ. Με όπλο τα ΕΣΧΑΣΕ και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτά θα εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς πρόκειται για προεδρικά διατάγματα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, χωρίς πλέον να απειλούνται με νέες εμπλοκές από προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατοίκων και φορέων.

Με την έγκριση των δύο αυτών ΕΣΧΑΣΕ εγκαινιάζεται ο συγκεκριμένος θεσμός 19 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4146/2013 με τον οποίο θεσπίστηκε. Μέσω των ΕΣΧΑΣΕ στην πραγματικότητα επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες σε μια περιοχή κανόνες, καθώς ένα ΕΣΧΑΣΕ μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς κανόνες χωροθέτησης, χρήσης γης και όρους δόμησης από τους ισχύοντες στην περιοχή.

H επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» (Κάβο Σίδερο) του νομού Λασιθίου. Το επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (πρόκειται για δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά κατ’ αντιστοιχία με την εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών). Το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε ετήσια βάση.

Η δεύτερη επένδυση με τη διακριτική ονομασία «Kilada Hills» προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών, γηπέδου γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Σύμφωνα με τον φάκελο των επενδυτών (πρόκειται για τη Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors Ltd. συμφερόντων Μ. Καμπουρίδη), το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας τους και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Η πρώτη επένδυση, η «Ιτανός Γαία», είχε ενταχθεί στη διαδικασία fast track (καθεστώς ταχείας αδειοδότησης) ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ πέρυσι τον Νοέμβριο εγκρίθηκε το αίτημά της για κατάρτιση ΕΣΧΑΣΕ. Η πρώτη απόπειρα υλοποίησης την εν λόγω επένδυσης έγινε πριν από 21 χρόνια με το σχέδιο να προβλέπει τότε δημιουργία ξενοδοχείων με δυναμικότητα 7.000 κλινών, παραθεριστικών κατοικιών, ακόμη και εκθεσιακών κέντρων. Η παραχώρηση της έκτασης έγινε το 1998 και το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο το ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή κατοίκων, ακύρωσε την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Το επενδυτικό σχέδιο υποβλήθηκε τροποποιημένο το 2011, προκειμένου να ενταχθεί στο fast track.

Η δεύτερη επένδυση εντάχθηκε στο καθεστώς fast track τον Νοέμβριο του 2013.

Ανακοινώνοντας την έγκριση των δύο ΕΣΧΑΣΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει» και προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή εντός του 2014 του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Δάνεια από EBRD επιδιώκει το υπ. Ανάπτυξης

Τη δυνατότητα χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα θα διερευνήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης. Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν αύριο το πρωί στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της EBRD Σερ Σούμα Τσακραμπάρτι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα. Αυτό που αναμένει από την EBRD η ελληνική κυβέρνηση είναι να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ή ακόμη και να επενδύσει η ίδια απευθείας στην Ελλάδα με κεφάλαια που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Τον Μάιο του 2014 η EBRD αποφάσισε να επενδύσει στην Κύπρο, συμμετέχοντας κατ’ αρχάς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Μέχρι τώρα η EBRD επένδυε μόνο στις πρώην Ανατολικές χώρες, στη Μογγολία, καθώς και στη Βόρεια Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή