Ελληνικό έλλειμμα και στην επικοινωνία

Ελληνικό έλλειμμα και στην επικοινωνία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφορά φιλοσοφίας και αντίληψης των εξελίξεων αποδεικνύει η χθεσινή αναταραχή με το έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ (φωτ.). Πρόκειται για το έγγραφο που παρερμηνεύθηκε η αναφορά του για την Ελλάδα ότι θα συζητηθεί η επέκταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Αφού λύθηκε η παρεξήγηση, αξίζει να δούμε τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας στέλνει στο κοινοβούλιο της χώρας του πριν από κάθε Eurogroup και Ecofin πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στις επερχόμενες συνεδριάσεις. Τέτοιου είδους ενημέρωση στην Ελλάδα δεν υπάρχει και γι’ αυτό στην Ευρωζώνη επιμένουν ότι στη χώρα μας δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά το τι συμβαίνει.

Εγκαινιάζεται σήμερα στη Σόφια το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall του ομίλου Φουρλή. Το εμπορικό κέντρο καταλαμβάνει έκταση 100.000 τ.μ.,αναμένεται να φιλοξενήσει συνολικά 200 καταστήματα (μεταξύ των οποίων τις αλυσίδες H&M, Piccadilly, Technomarket, Mr. Bricolage, Yavor, New Look, Intersport). Το κόστος για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ. Στο εμπορικό κέντρο θα λειτουργούν εμπορικά καταστήματα κάθε είδους, όπως επίσης και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, εστίασης, καλλωπισμού και ένα σινεμά-multiplex με 11 αίθουσες. Το εμπορικό κέντρο θα διαθέτει 3.500 θέσεις στάθμευσης καθώς και θέσεις στάθμευσης για VIP επισκέπτες.

2% το επιτόκιο των εντόκων

Σταθερό στο 2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία το Δημόσιο άντλησε 1.137,5 εκατ ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ο ΟΔΔΗΧ να κάνει αποδεκτές τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές των εντόκων γραμματίων ύψους 262,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό δανεισμού θα ανέλθει στο 1,4 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των λήξεων εντόκων γραμματίων αυτή την Παρασκευή. Οι λήξεις ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανταλλαχθεί με ομόλογα 3ετούς και 5ετούς διάρκειας.

Αιτήσεις για αλλαγή συστήματος θέρμανσης

Εως τις 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις νοικοκυριά στην Περιφέρεια Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, που θέλουν να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με εγκατάσταση φυσικού αερίου. Κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα που προβλέπει συνολικά 15 εκατ. ευρώ, είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500 ευρώ και η σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 48.000 νοικοκυριά, με το ύψος της επιχορήγησης να φθάνει μέχρι και το 60%.

«Βορράς και Νότος πρέπει να προχωρήσουν μαζί»

Στο γνώριμο για τον ίδιο περιβάλλον των Βρυξελλών βρέθηκε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη βελγική πρωτεύουσα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το γερμανικό ίδρυμα Hanns-Seidel και το Wilfried Martens Centre for European Studies που αποτελεί το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Ο Βορράς και ο Νότος πρέπει να προχωρήσουν μαζί: οι νότιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και οι βόρειες πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αφήσει την κρίση πίσω της. Δίχως να ξεχάσει το κεντροδεξιό του προφίλ, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή, ενώ ταυτόχρονα εξέθρεψε την άνοδο εξτρεμιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT