Απεκαλύφθη η ταυτότητα του εκτελεστή του Μπιν Λάντεν

Απεκαλύφθη η ταυτότητα του εκτελεστή του Μπιν Λάντεν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταυτότητα του ανθρώπου που εκτέλεσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην κεραυνοβόλο επιχείρηση «Δόρυ του Ποσειδώνα», τον Μάιο του 2011, αποκαλύπτει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 38χρονο άνδρα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού Ρομπ Ο’ Νιλ, ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο εν λόγω δίκτυο.

Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί σε δύο συνέχειες και αναμένεται να ρίξει φως σε πολλές σκοτεινές πλευρές της επιχείρησης που έλαβε χώρα στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου 2011.

Την ταυτότητα του «εκτελεστή», την οποία κρατούσε μυστική το Πεντάγωνο για να τον προστατέψει από ενδεχόμενες επιθέσεις αντεκδίκησης, επιβεβαίωσε ο πατέρας του, Τομ Ο’ Νιλ, τονίζοντας ότι δεν φοβάται τους τζιχαντιστές. «Με ρωτούν διάφοροι αν έχω σκεφτεί ότι θα μπορούσε να μας κυνηγήσει το “Ισλαμικό Κράτος” μετά την αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξε ο Ρομπ. Τους απαντώ ότι θα ζωγραφίσω έναν μεγάλο στόχο στην εξώπορτα του σπιτιού μου και θα τους πω, ελάτε να μας βρείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Αμερικανού βατραχανθρώπου.

Ο Ρομπ Ο’ Νιλ εγκατέλειψε τις ειδικές δυνάμεις του ναυτικού μετά υπηρεσία 16 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας απέσπασε 52 τιμητικές διακρίσεις. Ηταν μέλος της επίλεκτης ομάδας SEAL Team 6, η οποία εκτέλεσε την επιχείρηση στην Αμποταμπάντ. Την επιχείρηση διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα ύστερα από πληροφορίες της CIA που εντόπιζαν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα σε ένα οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα στην πακιστανική πόλη. Οι επιδρομείς μεταφέρθηκαν στο κρησφύγετο του Λάντεν με ελικόπτερα Blackhawk και σκότωσαν, εκτός από τον εμπνευστή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, άλλους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτιριακό συγκρότημα, χωρίς να έχουν απώλειες στις γραμμές τους.

Η πρωτοβουλία του Ρομπ Ο’ Νιλ να αποκαλύψει την ταυτότητά του, παρά την αντίθετη πολιτική του σώματος στο οποίο υπηρέτησε, όπως και η ενδεχόμενη αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών στην αναμενόμενη συνέντευξή του, κινδυνεύει να του επιφέρει δικαστικές διώξεις.

Με κοινή επιστολή τους, ο υποναύαρχος Μπράιαν Λόουζι, επικεφαλής της ειδικών δυνάμεων του ναυτικού, και ο αρχικελευστής Μάικλ Μαγκαράτσι στηλιτεύουν, χωρίς να αναφέρουν ρητά τον Ο’ Νιλ, όσους αναζητούν τη φήμη ή χρηματικά οφέλη αποκαλύπτοντας στοιχεία των μυστικών αποστολών τους.

«Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του επαγγελματικού μας ήθους να μη διατυμπανίζουμε τη φύση των καθηκόντων μας και να μην επιζητούμε αναγνώριση για τις πράξεις μας», τονίζουν σχετικά οι δύο αξιωματικοί και προσθέτουν: «Δεν αψηφούμε συνειδητά ή εγωιστικά τις θεμελιώδεις αξίες του σώματος, με αντάλλαγμα τη δημοσιότητα ή το χρηματικό όφελος, πράγματα που υποβαθμίζουν μια κατά τα άλλα έντιμη στρατιωτική θητεία, γεμάτη θάρρος και θυσίες». Η επιστολή κλείνει με τη σαφή προειδοποίηση ότι η διοίκηση του σώματος «θα επιδιώξει με αποφασιστικότητα να υπάρξουν δικαστικές συνέπειες σε βάρος όσων παραβιάσουν σκόπιμα τον νόμο».

Στο μεταξύ, ένας άλλος πρώην βατραχάνθρωπος που έγραψε βιβλίο για την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Ματ Μπιζονέτ, άσκησε δίωξη εναντίον των δικηγόρων του, υποστηρίζοντας ότι έχασε μεγάλα χρηματικά ποσά ακολουθώντας τις εσφαλμένες συμβουλές τους να παραχωρήσει στην κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου για να αποφύγει δικαστική δίωξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή