Mειώθηκαν οι αρουραίοι στη Νέα Υόρκη

Mειώθηκαν οι αρουραίοι στη Νέα Υόρκη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αρκετά χρόνια δημοσιεύονταν στατιστικές που άφηναν να εννοηθεί ότι η Νέα Υόρκη γίνεται ασφαλέστερη, καθαρότερη και ακριβότερη. Τώρα προκύπτουν νέα στοιχεία που διαψεύδουν τον αριθμό των αρουραίων, που νόμιζαν, ή βαυκαλίζονταν ενώπιον των τουριστών, οι Νεοϋορκέζοι ότι φιλοξενεί η πόλη τους. Ο Τζόναθαν Αουερμπαχ, 26 ετών μαθηματικός, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στην στατιστική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κέρδισε πρόσφατα ένα διαγωνισμό που τελεί υπό την αιγίδα της 180ετούς Βασιλικής Ενωσης Στατιστικής του Λονδίνου. Ο Αουερμπαχ κέρδισε το βραβείο με μία μελέτη, στην οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι αρουραίοι στην πόλη απ’ ό,τι νομίζαμε. Για την ακρίβεια έξι εκατομμύρια λιγότεροι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο πληθυσμός των τρωκτικών είναι μόλις δύο εκατομμύρια, συν-πλην 150.000.

Καταλήγοντας σε αυτό το αποτέλεσμα, κατέρριψε την επί μακρόν παγιωμένη άποψη ότι σε κάθε κάτοικο της πόλης αντιστοιχεί ένας αρουραίος. Με βάση την απογραφή του περσινού Ιουλίου, ο πληθυσμός είναι 8.405.837. Στην έρευνά του, όμως, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση στατιστικής Significance υπό τον τίτλο «Εχει στα αλήθεια η Νέα Υόρκη τόσους αρουραίους όσους και κατοίκους;» αποκάλεσε αστικό μύθο την ιδέα του «ενός αρουραίου ανά κάτοικο».

Η υπηρεσία Υγείας και Ψυχικής Υγείας ζητάει από τους ιδιοκτήτες σπιτιών να προσλάβουν εξολοθρευτές, σε περίπτωση που εντοπίσουν ίχνη αρουραίων στις περιουσίες τους. Πραγματοποιεί, μάλιστα, συστηματικούς ελέγχους σε περίπτωση που διαπιστώσει πλημμελή συμμόρφωση με τις οδηγίες της. Παράλληλα, εκπαιδεύει θυρωρούς, διαχειριστές, ιδιοκτήτες, ακόμη και ενοικιαστές, που ενδιαφέρονται να απολυμάνουν τα διαμερίσματά τους.

H υπηρεσία Υγείας θεωρεί ότι οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς. «Εχουμε διαγνώσει μια σημαντική μείωση του αριθμού των ενεργών αρουραίων σε όλη τη Νέα Υόρκη», σχολίασε ο Λέβι Φίσμαν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Πόση ακριβώς μείωση; Ο κ. Φίσμαν ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος για την καταμέτρηση του αριθμού των τρωκτικών στη Νέα Υόρκη ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη». Το ίδιο πιστεύει και ο Κέβιν Ορτιζ, εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αρχής Συγκοινωνιών.

Σε 40.500 σημεία

Ο Αουερμπαχ παραδέχθηκε στην έρευνά του ότι αποτελεί πρόκληση για κάθε μαθηματικό η απογραφή των αρουραίων. «Τα ζώα έχουν άθλιες επιδόσεις στις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια», επισήμανε χαρακτηριστικά. Αντ’ αυτού βασίστηκε στις πληροφορίες για τα παράπονα σχετικά με την ύπαρξη τρωκτικών από τα αρχεία της υπηρεσίας 311, τον αριθμό δηλαδή που καλεί κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι υπολόγισε πως υπάρχουν 40.500 σημεία, στα οποία ζουν αρουραίοι, ήτοι ποσοστό 5% επί των συνολικών κατοικιών. «Ξέρουμε ότι 40-50 τρωκτικά ανήκουν σε μία παραδοσιακή αποικία», έγραψε στην έρευνά του και λαμβάνοντας υπόψη του το υψηλότερο νούμερο κατέληξε σ’ έναν πληθυσμό 2,02 εκατομμυρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή