Στις τράπεζες για ρύθμιση οι 97.000 δανειολήπτες από τον πρώην ΟΕΚ

Στις τράπεζες για ρύθμιση οι 97.000 δανειολήπτες από τον πρώην ΟΕΚ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τράπεζα από την οποία έχουν λάβει δάνειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση χιλιάδες δικαιούχοι του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προκειμένου να διακανονίσουν το χρέος τους.

Η δυνατότητα δίνεται με το άρθρο 55 του πρόσφατου Ν. 4053/2014, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις της νέας βελτιωμένης ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία ή το Δημόσιο. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι 97.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ, έχουν τη δυνατότητα, εντός των επόμενων ημερών, να προσέλθουν στις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του. Βασικός όρος για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής», να μην έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμη οφειλή για περισσότερους από 6 μήνες. Αυτή βέβαια η προϋπόθεση περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελούμενους από τη διάταξη, καθώς η πλειονότητα των δανειοληπτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τους 12 μήνες.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένο τρόπο διακανονισμού, αφήνει τις τράπεζες και τους δανειολήπτες να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ο ΟΑΕΔ, ως διάδοχος του ΟΕΚ, δεν θα παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Θα εξακολουθήσει όμως, να καταβάλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ παραθέτει ενδεικτικά παραδείγματα με επιμήκυνση του δανείου κατά 10 έτη, σύμφωνα με τα οποία το ποσό της μηνιαίας δόσης μειώνεται από 40% έως και 90%.

Για παράδειγμα, δάνειο αρχικού ποσού 150.000 ευρώ, με ανεξόφλητο χρέος μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 (πριν από τη ρύθμιση) 68.178 ευρώ (μένουν 5 έτη για τη λήξη του), είχε μηνιαία δόση της τάξης των 1.009 ευρώ, που έπειτα από διακανονισμό και 10ετή παράταση, μπορεί να πέσει σε 419 ευρώ (μείωση 58%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή