Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 5ης Νοεμβρίου της «Κ» υπό τον τίτλο «Καθυστερήσεις στην πειθαρχική διαδικασία… βάσει νόμου», η δημοσιογράφος κ. Τάνια Γεωργιοπούλου περιγράφει μια κατάσταση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, η οποία αδικεί την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, επισημαίνουμε τα εξής, που αναδεικνύουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΥΔΜΗΔ και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των συμπεριφορών που περιγράφετε και που πράγματι συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Περιληπτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δράσεις που επέφεραν επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως: Η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών του πειθαρχικού συστήματος, όπως οι ιδιαίτερα μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών και η ανεπάρκεια των προβλεπόμενων ποινών που συντελούν, μέσω της ατιμωρησίας, στη διόγκωση των φαινομένων διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αναδιοργάνωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων: Μειώθηκε ριζικά ο αριθμός των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων (75 πειθαρχικά συμβούλια), άλλαξε η σύνθεσή τους και πλέον υπάρχουν εχέγγυα ανεξαρτησίας με τη συμμετοχή δικαστικών, ενισχύθηκε σημαντικά το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε το Γ΄ Τμήμα του (για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ), το οποίο για δύο ολόκληρα χρόνια δεν εξέταζε υποθέσεις γιατί δεν είχε συγκροτηθεί. Παράλληλα, προβλέφθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ΄ Τμήματός του, το οποίο εξετάζει περιπτώσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ. Η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Παρακολούθησης: Δημιουργήθηκε μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και εξέτασης της προόδου της πειθαρχικής διαδικασίας από το ΣΕΕΔΔ (Ν. 4152/2013) καθώς και ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης της πορείας των υποθέσεων. Σημειώνεται ότι πλέον όλα τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, υποχρεωτικά κοινοποιούν τις πειθαρχικές διώξεις και αποφάσεις τους στο ΣΕΕΔΔ, στο οποίο έχει ήδη συσταθεί ειδικός τομέας για την παρακολούθηση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Η σύντμηση προθεσμιών: Νομοθετήθηκε η επιτάχυνση της εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων μέσω της σύντμησης των προθεσμιών εξέτασης και της άσκησης προσφυγών και ενστάσεων στο μισό του χρόνου της προηγούμενης πρόβλεψης (Ν. 4152/2013) και εισήχθη υποχρέωση της διοίκησης να αποφασίζει αιτιολογημένα, εντός σύντομου χρόνου (20 ημερών) από την κοινοποίηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπαλλήλου, αν θα ασκήσει παράλληλα και πειθαρχική δίωξη, ενώ αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου η πειθαρχική δίωξη είναι υποχρεωτική.

Η δικονομική οχύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας: Επιταχύνθηκε και διασφαλίστηκε η εξέλιξη της πειθαρχικής διαδικασίας ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων, καθώς προσδιορίστηκε ο τρόπος της ασκήσεως (καταθέσεως) των ενστάσεων και η απόδειξη του εμπροθέσμου αυτών, ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις και ενδεχόμενες ακυρότητες των αποφάσεων.

Η ενίσχυση του Β΄βαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου: Μειώθηκε η διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού προβλέφθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ΄ Τμήματός του, το οποίο εξετάζει περιπτώσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Η προστασία των δικαιωμάτων του υπαλλήλου: Αποσαφηνίστηκε η δικονομική προστασία υπαλλήλων καθώς είναι πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου και της διοίκησης να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Η δικαιότερη αντιμετώπιση υπαλλήλων μέσω της τροποποίησης του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας: Τροποποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας καθώς ορισμένα αδικήματα – παραπτώματα, χωρίς ιδιαίτερη ηθική απαξία, υπήχθησαν στο καθεστώς της δυνητικής αργίας. Η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων: Εκδόθηκε, έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εγκύκλιος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να γνωστοποιούνται αμελλητί οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους στις αρμόδιες διοικήσεις στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΕΔ) και στο ΣΕΕΔΔ και διασφαλίστηκε με εγκύκλιο του ΥΔΜΗΔ η πειθαρχική διαδικασία, καθώς προσδιορίστηκε ο τρόπος της ασκήσεως (καταθέσεως) των ενστάσεων και η απόδειξη του εμπροθέσμου αυτών, ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις και ενδεχόμενες ακυρότητες των αποφάσεων.

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι αναφορικά με την ερμηνευτική εγκύκλιο που αναφέρεται στο άρθρο της κυρίας Γεωργιοπούλου, το σημείο που αφορά το άρθρο 19 του Ν. 4210/2013, το οποίο αναφέρει ότι «ειδικά όσον αφορά τη σχέση της ποινικής με την πειθαρχική δίκη με τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 114 του Υ.Κ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 4210/2013 ορίζεται ότι τα πειθαρχικά όργανα εντός είκοσι (20) ημερών από την ενημέρωσή τους για την ποινική δίωξη υπαλλήλου οφείλουν να αποφαίνονται αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου η άσκηση πειθαρχικής δίωξης είναι υποχρεωτική», εισήχθη για να αντιμετωπίσει ακριβώς το ζήτημα που θίγεται, δημιουργώντας δηλαδή την υποχρέωση στις διοικήσεις να τοποθετούνται εντός 20 ημερών για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος υπαλλήλου τους.

Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε ότι τα έτη 2013 και 2014 έχουν εξεταστεί περισσότερες από 2.900 πειθαρχικές υποθέσεις, ενώ προχωρά με μεγαλύτερο ρυθμό η εξέταση των υπολοίπων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Μακαριος Β. Λαζαριδης – Διευθυντής Γρ. Τύπου υπουργείου Δ.Μ. & Η.Δ.

Απάντηση

Οι προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη βελτίωση των διαδικασιών στην εφαρμογή της πειθαρχικής δικαιοσύνης όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης είναι σημαντικές σε επιτελικό επίπεδο. Η αποδοτικότητα όμως των δράσεων που αποφασίζονται δυστυχώς εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τους δημάρχους.

Τανια Γεωργιοπουλου

«Hρωες του Eμπολα»

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο «Hρωες του Eμπολα» του Aθω Δημουλά, που δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας, είναι ένα συγκινητικό κομμάτι στο φως του τρόμου της επιδημίας του ιού Eμπολα. Συγχαίρω τους ήρωες αυτούς για τη θυσία και την έκτακτη συνεισφορά τους στον αγώνα για τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα ως χώρα θεωρείται χαμηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού, αλλά με δεδομένο το ξέσπασμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη χαράξει ένα εξαιρετικό και αξιέπαινο προληπτικό σχέδιο. Η Ταϊβάν, ομοίως, είναι σε χαμηλό κίνδυνο και συμφωνεί με τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας ξεκινώντας από την πηγή της ώστε να σταματήσει το λοιμώδες νόσημα στα σύνορά του.

Η Ταϊβάν είχε πολλές ιατρικές αποστολές προς την Αφρική, σήμερα παραμένει μία μόνιμη στην Μπουρκίνα Φάσο, ένα χέρι βοήθειας για τη βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας υγείας στην περιοχή αυτή. Ειδικότερα για τη μάχη κατά του ιού Eμπολα, η Ταϊβάν είχε στείλει γιατρούς στη Νιγηρία αμέσως μετά το ξέσπασμα του ιού ώστε να ενημερωθούν για τον ιό από πρώτο χέρι και να έρθουν σε επαφή με άλλες ΜΚΟ και τοπικές ιατρικές ομάδες. Η Ταϊβάν είναι μία από τις τρεις χώρες της Ασίας που έστειλε ιατρική αποστολή προς την πληγείσα περιοχή. Εκτός από τη δέσμευσή της για την παροχή 100.000 σετ προστατευτικού εξοπλισμού, δώρισε και 1 εκατ. δολ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Επιδημιολογίας στην Ταϊβάν έχει έλθει σε επικοινωνία με διεθνή προγράμματα επιδημιολογίας,όπου ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά για δραστηριότητες ενίσχυσης κατά του Eμπολα, και συζητούν πώς η Ταϊβάν μπορεί να συμβάλει σε διεθνείς προσπάθειες για ιατρική ενίσχυση. Επειδή οι ασθένειες αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα, η διεθνής συνεργασία είναι επειγόντως αναγκαία. 

Eugenia Yun – Προϊσταμένη του Τμήματος Τύπου, Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή