Πληρώνει τον μισό λογαριασμό η Βρετανία

Πληρώνει τον μισό λογαριασμό η Βρετανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκπτωση 50% στο ποσό που οφείλει η Βρετανία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μετάθεση της ημερομηνίας εξόφλησης για μετά τις εκλογές του Μαΐου απέσπασε χθες η κυβέρνηση του Λονδίνου. Οι συμπληρωματικές πληρωμές της Βρετανίας, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με μειωμένες πληρωμές για τη Γαλλία και τη Γερμανία, είχαν εξοργίσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, οξύνοντας τον βρετανικό ευρωσκεπτικισμό.

«Αντί του 1,7 δισ. στερλινών, ο λογαριασμός θα είναι περίπου 850 εκατ.», είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Η βρετανική επιστροφή κονδυλίων (σ.σ.: την οποία είχε διαπραγματευθεί η Μάργκαρετ Θάτσερ) θα ισχύσει πλήρως και θα πληρώσουμε σε δύο δόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2015».

Δηλώσεις Οζμπορν

«Αντί να πληρώσουμε τον λογαριασμό, τον μειώσαμε στο μισό, δεν θα καταβάλουμε τόκους και αν έχουν γίνει σφάλματα, θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», σημείωσε ο Οζμπορν, χρησιμοποιώντας φράση που παραπέμπει στη ρητορική της «σιδηράς κυρίας», η οποία προ τριακονταετίας είχε πει απευθυνόμενη στις Βρυξέλλες: «Θέλω τα λεφτά μου πίσω». Εκτοτε στη Βρετανία επιστρέφονται κάθε χρόνο τα δύο τρίτα των εισφορών που έχει καταβάλει την προηγούμενη χρονιά.

Η φετινή αναθεώρηση των οφειλών της Βρετανίας και άλλων χωρών προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό οφείλεται στην έκδοση διορθωμένων στοιχείων για το ΑΕΠ κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Στον κατάλογο των χωρών που καλούνται να αυξήσουν τη συνεισφορά τους είναι και η Ελλάδα, από την οποία ζητείται η καταβολή επιπλέον 89 εκατ. ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ήταν η 1η Δεκεμβρίου, αλλά με τη χθεσινή συμφωνία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς υπήρξε κατανόηση από την πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις πολιτικές ευαισθησίες των ομολόγων τους. «Υποστηρίζω το να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής για τη Βρετανία και τις άλλες χώρες ώς το 2015, με όριο την 1η Σεπτεμβρίου, για πολύ κατανοητούς λόγους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Ο Πολωνός ομόλογός του, Ματέουζ Ζτσούρεκ, χαρακτήρισε τη μέθοδο υπολογισμού «ακριβή και δίκαιη». «Οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό βασίζονται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε ο Ζτσούρεκ. Η Πολωνία συγκαταλέγεται στις χώρες που θα λάβουν επιστροφές.

Παρά την αίσια έκβασή της, η διαμάχη για τις βρετανικές συνεισφορές έχει αφήσει τα σημάδια της στο βρετανικό εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που παρουσίασε ο Κάμερον στους ομολόγους του, μετά την ανακοίνωση της συμπληρωματικής εισφοράς, το ποσοστό όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν «ναι» στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Προκειμένου να εξευμενίσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, θα προκηρύξει το 2017 δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., αφού πρώτα έχει διαπραγματευθεί καλύτερους όρους για τη χώρα του. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 41% των Βρετανών υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ε.Ε., αντί 38% που υποστηρίζει την παραμονή. Πριν προκύψει το ζήτημα των συμπληρωματικών πληρωμών, οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. είχαν ελαφρύ προβάδισμα. Αλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση των πρόσφατων βρετανικών δημοσκοπήσεων αφορά την παράδοξη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Εργατικό Κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ. Ενώ οι Εργατικοί προβλέπεται να επικρατήσουν στις βουλευτικές εκλογές, καταγράφεται η πλήρης κατάρρευσή τους στη Σκωτία. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Μori, οι Εργατικοί βουλευτές από τη Σκωτία θα μειωθούν από 41 σε 4, προς όφελος του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT