ΣΥΡΙΖΑ: Ερχονται νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ερχονται νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μιας νέας μορφής Μνημόνιο και συμφωνία που θα συνοδευθεί από νέα μέτρα είδαν τις αποφάσεις του Eurogroup για το πρόγραμμα «Ενισχυμένης και υπό όρους πιστωτικής γραμμής» (ECCL) στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για αποφάσεις που δείχνουν ότι «όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν» έκανε λόγο ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως πρόσθεσε, το νέο πρόγραμμα σημαίνει «την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης, την αξιολόγηση κάθε τρίμηνο και την παραμονή του ΔΝΤ στο “πίσω κάθισμα”, όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Χαρδούβελης». Πρόσθεσε, δε, ότι οι τελικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τις αναφορές σε έξοδο από το Μνημόνιο (ρ/σ «Στο Κόκκινο»). «Πρόκειται για συνέχιση του Μνημονίου με άλλη “συσκευασία” και άλλη ορολογία, η οποία για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης, πριν από τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, συνδέοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την ECCL με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Επανέλαβε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε μια επιζήμια συμφωνία που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες».

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση «είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», καθώς, όπως πρόσθεσε, «το Μνημόνιο βαφτίστηκε προληπτική (αλλά επαυξημένη) γραμμή πίστωσης και τα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού λέγονται πλέον ενισχυμένοι όροι και απαράβατες προϋποθέσεις».

ΔΗΜΑΡ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι από όσα έχουν γίνει γνωστά «φαίνεται ότι η οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα υπάρξει θα έχει πάλι επαχθή μέτρα, θα έχει πολιτικές οι οποίες δεν θα οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από το ουσιαστικό δεσμευτικό και ασφυκτικό περιεχόμενο του Μνημονίου». Αναφέρθηκε, επίσης, σε «μιαν άλλη εκδοχή, πάλι Μνημονίου και ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό και τον τίτλο που θα δοθεί στη νέα συμφωνία».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η μετάβαση στην επόμενη μέρα της “ενισχυμένης γραμμής πίστωσης” θα φέρει, όπως και η προηγούμενη του “Μνημονίου”, νέα μέτρα σε βάρος του λαού, τα οποία καθορίζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ, οι μηχανισμοί μόνιμης εποπτείας και επιτήρησης για όλα τα κράτη-μέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή