Αποδόσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

H τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες για έβδομη διαδοχική φορά, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2001, λόγω εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ ότι θα μειωθεί η ζήτηση για την παραγωγή των κρατών-μελών του από την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η τιμή υποχώρησε στα 82,16 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι χαμηλότερος κατά 15% του μέσου όρου των τελευταίων 100 ημερών. Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 25%. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κινήθηκε στα 77,47 δολ. το βαρέλι, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,2% και 21% από τις αρχές του έτους. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως η ζήτηση για αργό που παράγεται από τα κράτη-μέλη του, τα οποία ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, θα υποχωρήσει στο χαμηλό 14ετίας έως το 2017.

Η άνοδος του δολαρίου πιέζει τον χρυσό

Η ανοδική πορεία του δολαρίου δημιουργεί πιέσεις στον χρυσό, η τιμή του οποίου προσέγγισε τα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν τετραετίας στο τέλος της εβδομάδας, των 1.146,03 δολ. η ουγγιά. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index για την πορεία του δολαρίου έναντι των 10 ισχυρότερων νομισμάτων βρισκόταν στα υψηλότερα 5ετίας εν αναμονή στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ χθες. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή του χρυσού σημειώνει κάμψη, αφ’ ης στιγμής η Fed ανακοίνωσε πως θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων. Επιπλέον, το πολύτιμο μέταλλο επηρεάστηκε από το ότι παράλληλα με τις κινήσεις της Fed, οι Κεντρικές Τράπεζες Ε.Ε. και Ιαπωνίας επιλέγουν την αντίθετη κατεύθυνση της χαλάρωσης. Οταν αυξάνονται τα επιτόκια, τότε το δέλεαρ, το οποίο ενέχει για τους επενδυτές ο χρυσός, υποχωρεί. Το πολύτιμο μέταλλο προσφέρει αποδόσεις μόνο μέσα από την άνοδο της τιμής του, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο τυπικά περιορίζει τη ζήτηση για τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα. «Εάν τα στοιχεία της απασχόλησης δείξουν τη συνεχιζόμενη δυναμική της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, η ανοδική πορεία του δολαρίου θα τονωθεί», παρατηρούν αναλυτές. «Με επιτεινόμενο το αρνητικό κλίμα για τον χρυσό, δεν φαίνονται περιθώρια αισιοδοξίας.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Στάσιμη εικόνα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των ομολόγων και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και συνολικά πραγματοποιήθηκε τζίρος ύψους 108 εκατ. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 58 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 71,7 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 7,72%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 690 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 101,51 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 0,84%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT