Γερμανικές τράπεζες επενδύουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες

Γερμανικές τράπεζες επενδύουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδύσει οι γερμανικές τράπεζες σε ενοικιαζόμενες κατοικίες της Ολλανδίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Capital Value μεταξύ 40 τραπεζών, προέκυψε ότι τουλάχιστον οι μισές σχεδιάζουν να διαθέσουν ένα μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ανάπτυξης ενοικιαζόμενων κατοικιών στην Ολλανδία τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, από αυτές τις τράπεζες, το 22% έχει ήδη εμπειρία από την ολλανδική αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, οι σταθερές τιμές των ενοικίων και οι ελκυστικές αποδόσεις είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για την εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό βέβαια και με την υψηλότερη ζήτηση χρηματοδότησης στην αγορά της Ολλανδίας, όπως επίσης και η υψηλή ρευστότητα που υπάρχει στη γερμανική τραπεζική αγορά. Η επιστροφή των γερμανικών τραπεζών οφείλεται ασφαλώς και στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας της Ολλανδίας, η οποία διάνυσε μια περίοδο τεσσάρων ετών συνεχούς μείωσης των τιμών, με αποτέλεσμα σήμερα οι αξίες να είναι περίπου 25% χαμηλότερες σε σχέση με το 2008.

Πάντως, όπως τονίζει η ανάλυση της Capital Value, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να χρηματοδοτήσουν αγορές ολόκληρων χαρτοφυλακίων κατοικιών στην Ολλανδία, συνολικής αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης ανά συναλλαγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 20 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, οι υπηρεσίες των τραπεζών είναι διαμορφωμένες κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τους θεσμικούς επενδυτές ή τους πολύ εύπορους ιδιώτες επενδυτές. Ασφαλώς και οι ολλανδικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ενεργές στον συγκεκριμένο τομέα και πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τέτοιες αγοραπωλησίες.

Οι γερμανικές τράπεζες που ενδιαφέρονται για τέτοια έργα αναμένεται να κινηθούν για τη χρηματοδότηση διαμερισμάτων, προϊόν με το οποίο είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένες από την εγχώρια αγορά τους. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουν τη χρηματοδότηση είτε νεόδμητων ακινήτων είτε συγκροτημάτων που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα (έως πέντε χρόνια), κυρίως λόγω των χαμηλών εξόδων συντήρησης που συνεπάγονται τέτοια ακίνητα. Παράλληλα, από πλευράς τοποθεσίας, η προτίμηση των τραπεζών στρέφεται προς περιοχές υψηλής ποιοτικής στάθμης, δηλαδή περιοχές με μεγάλη ζήτηση ή περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή