Η ανθεκτικότητα του εξτρεμιστικού σουνιτισμού

Η ανθεκτικότητα του εξτρεμιστικού σουνιτισμού

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι τα μέτωπα του πολέμου κατά των ισλαμιστών του ISIS μοιάζουν να παγιώνονται, με την οργάνωση να περιορίζει τις επιχειρήσεις της υπό την πίεση των δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών, το θέμα της ισλαμικής σουνιτικής επέλασης σε Συρία και Ιράκ απασχόλησε τον πρόεδρο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκιαγράφησε τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο θέμα του «Ισλαμικού Κράτους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πόλεμος κατά του εξτρεμισμού θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Την εκτίμηση αυτή του προέδρου μοιράζεται και σημαντική μερίδα αξιόπιστων Αμερικανών αναλυτών σε άρθρα τους.

Ακόμη και αισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως αυτή των «Times» της Νέας Υόρκης, που αυτή την εβδομάδα έκαναν λόγο για εξασθένηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του ISIS και ουσιαστική διακοπή της προέλασής του, συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για την ανθεκτικότητα του φαινομένου του εξτρεμιστικού σουνιτισμού. Η επιτυχία των δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών στον περιορισμό των κινήσεων των τζιχαντιστών συνέβαλε στη σημερινή στασιμότητα στα πολεμικά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλει τις συνθήκες που ευνοούν την επικράτηση του ISIS στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Η θριαμβευτική ρητορική του ISIS έπαιξε και αυτή ρόλο στην υποχώρηση της επιρροής του, επισημαίνουν οι «Times». Αντί να αρκεσθεί στη συσπείρωση των πιστών γύρω από το επαναστατικό του λάβαρο, όπως είχε πράξει η Αλ Κάιντα, το «Ισλαμικό Κράτος» υπερτονίζει τη δημιουργία ιδεατού Χαλιφάτου, χωρίς την ίδια στιγμή να έχει επιδείξει την παραμικρή διοικητική ικανότητα στις περιοχές και τις πόλεις που κατέχει.

Οι αναιμικές προσπάθειες των Δυτικών να προσεταιρισθούν δυσαρεστημένες σουνιτικές φυλές, καθώς και τα μπααθικά «σταγονίδια», κύριοι εκπαιδευτές και επιχειρησιακοί σύμμαχοι του ISIS, εγγυώνται ότι η επιρροή των εξτρεμιστών θα παραμείνει σημαντική στο Δυτικό Ιράκ.

Το στρατηγικό σχέδιο της Δύσης είναι να εγκλωβίσει τους ισλαμιστές στις πόλεις που έχουν καταλάβει, απελευθερώνοντας την ύπαιθρο. Ο απώτερος στόχος, η ανακατάληψη της Μοσούλης και του Τικρίτ, θα απαιτήσει όμως συμμαχία με τις σουνιτικές φυλές και τα μπααθικά «σταγονίδια», προοπτική φαινομενικά πολύ απομακρυσμένη όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή, η δυτική εμμονή με το Κομπάνι και τη συμβολική του σημασία, στερεί κρίσιμα εφόδια και αεροπορική στήριξη από τις επαρχίες Ανμπάρ και Νινευή, προσφέροντας στους τζιχαντιστές αξιόπιστα μετόπισθεν. Τα σφάλματα αυτά της δυτικής στρατηγικής επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα. Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δυτικές επιχειρήσεις υπέρ των Κούρδων του Κομπάνι «εσφαλμένα εστιασμένες» και «ώριμες για αναθεώρηση», απηχώντας τους φόβους της Αγκυρας για μία κουρδική νίκη στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και για τη δημιουργία de facto ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή αυτή.

Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση σύσκεψής του με τους αρχηγούς του επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, προειδοποιούσε για νέες σφαγές και μεγάλο προσφυγικό κύμα από τη Συρία προς τη χώρα του, εφόσον η Δύση επιτρέψει την πτώση του Χαλεπίου στον στρατό του Ασαντ.Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωναν την ενίσχυση των στρατιωτικών αποστολών τους σε Λίβανο και Ιράκ, αντίστοιχα. Η Γαλλία δεσμεύθηκε έτσι να εξοπλίσει τον στρατό του Λιβάνου, με κόστος 3 δισ. δολάρια, σε μία προσπάθεια οχύρωσης της χώρας από τις επιπτώσεις του συριακού εμφυλίου και της εξάπλωσης του ISIS, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT