Οι ΗΠΑ θέλουν την πρόοδο της Κίνας

Οι ΗΠΑ θέλουν την πρόοδο της Κίνας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερική «επιθυμεί την πρόοδο της Κίνας», πιστεύοντας ότι «η ευημερία μιας χώρας δεν κατακτάται σε βάρος των άλλων χωρών». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Πεκίνο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του APEC, φόρουμ οικονομικής συνεργασίας των χωρών στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

Αμφιτρύων της συνόδου, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, έχει καταστρώσει φιλόδοξη ατζέντα. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται ένας «οδικός χάρτης» προς μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού (FTAAP) και συμφωνίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση των υποδομών και των επικοινωνιακών δικτύων. Παράλληλα, ο αναδυόμενος ασιατικός γίγαντας θα προσπαθήσει να προωθήσει το σχέδιό του για μια Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, στο οποίο έχουν ήδη προσχωρήσει 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα προσδοκά να επιταχύνει την υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την περιφερειακή ολοκλήρωση, που δεν περιλαμβάνει την Κίνα. Πρόκειται για την εκκολαπτόμενη Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (ΤΤΡ), στην οποία προβλέπεται να προσχωρήσουν 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Η υπέρβαση των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων και σύμμαχων βιομηχανικών δυνάμεων, που καθυστερούν την προώθηση της συμφωνίας, ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης των 12 ηγετών της ΤΤΡ στην αμερικανική πρεσβεία, στο Πεκίνο, υπό την προεδρία του Ομπάμα.

Βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας ΗΠΑ – Κίνας στον οικονομικό και τον εκπαιδευτικό τομέα υπήρξε η χθεσινή συμφωνία για την εκατέρωθεν επέκταση της χρονικής ισχύος της τουριστικής βίζας για δέκα χρόνια και της εκπαιδευτικής για πέντε. Η τριήμερη επίσκεψη του Ομπάμα στο Πεκίνο θα κλείσει αύριο, με την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Σε μια εμφανή προσπάθεια να μην ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα της συνάντησης, ο Ομπάμα τοποθετήθηκε πολύ προσεκτικά χθες στο ζήτημα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Εκανε λόγο για «περίπλοκο» ζήτημα, τόνισε ότι δεν περιμένει «να ακολουθήσει η Κίνα το αμερικανικό μοντέλο» και ότι «το πρωταρχικό μας μήνυμα ήταν να αποφευχθεί η βία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή