Χωρίς έγκριση της τρόικας η εγκύκλιος για τα χρέη προς τα Ταμεία

Χωρίς έγκριση της τρόικας η εγκύκλιος για τα χρέη προς τα Ταμεία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέθηκε σε ισχύ από χθες και θα διατηρηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2015, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 12-72 δόσεις για οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ. Παρά τις ενστάσεις της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου, ανάβοντας το πράσινο φως για αποπληρωμή μέρους των οφειλών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2015 και για χρέη που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μπορεί να γίνει στα κατά τόπους αρμόδια περιφερειακά Κέντρα. Οι υπόλοιπες οφειλές προς τα Ταμεία, θα μπορούν να ρυθμιστούν με υποβολή αίτησης στα αρμόδια υποκαταστήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει και ενιαία πλατφόρμα για ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι η πιστοποιημένη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Σεπτεμβρίου 2014. Για τον ΟΑΕΕ, που η καταβολή των δόσεων γίνεται ανά δίμηνο, απαιτείται η καταβολή της εισφοράς των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου. Καθώς το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής αποτελεί και η συνεπής και εμπρόθεσμη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν προβλέπεται στην εγκύκλιο, από τα Ταμεία θα δίνεται η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Σεπτέμβριο του 2014 με τη νέα ρύθμιση και των οφειλών που θα δημιουργηθούν από τον Οκτώβριο και έως την αίτηση υπαγωγής, με βάση την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι βασικοί όροι της νέας ρύθμισης σύμφωνα και με τις οδηγίες που ήδη, με επιστολή του, απέστειλε το ΙΚΑ στους οφειλέτες του, είναι οι εξής: 

1. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ, προβλέπονται έως και 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης πρόσθετων τελών 20%.

2. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 1.000.000 ευρώ, προβλέπονται από 12 έως 72 δόσεις με  έκπτωση από 90% έως 30%, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής, τα πρόσθετα τέλη διαγράφονται.

3. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές άνω του 1.000.000, προβλέπεται η παράλληλη ρύθμιση σε 12 με 72 δόσεις για το τμήμα της οφειλής έως το 1 εκατ. ευρώ, με τη ρύθμιση της υπόλοιπης οφειλής βάσει της «Νέας Αρχής». Και σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως 31/3/2015.

4. Για οφειλέτες ενταγμένους σε εξυπηρετούμενα υφιστάμενα σχήματα ρυθμίσεων, προβλέπονται δύο επιλογές. Στην πρώτη, με αίτηση που θα υποβληθεί έως τις 31/3/2015, οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Στη δεύτερη, οι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, απολαμβάνοντας πρόσθετα ευεργετήματα, ήτοι επιπλέον έκπτωση 20% επί των προσαυξήσεων και αναδρομικός υπολογισμός του επιτοκίου με 4,56%.

Από την 1/4/2015 θα ισχύει και πάλι ως μοναδική επιλογή η ρύθμιση οφειλών της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης».

Εντός των προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ εφαρμογή, που θα επιτρέπει στον οφειλέτη να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής  με χρήση εναλλακτικών επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή