Συγχώνευση της Carrefour Μαρινόπουλος Βουλγαρίας με Piccadilly

Συγχώνευση της Carrefour Μαρινόπουλος Βουλγαρίας με Piccadilly

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία του στη Βουλγαρία ενισχύει ο όμιλος Μαρινόπουλου, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε χθες για συγχώνευση της Carrefour Μαρινόπουλος Βουλγαρίας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Piccadilly, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο ανήκει στην Ap Mart AD. Ετσι, ενώ σήμερα η Carrefour Μαρινόπουλος διαθέτει 22 καταστήματα στη Βουλγαρία, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το δίκτυό της θα αριθμεί 75 καταστήματα.

Οι AP Mart AD και CMB Bulgaria (ιδιοκτήτρια της Carrefour Βουλγαρίας) συμφώνησαν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 46 εκατ. βουλγαρικών λεβ (περίπου 23,5 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων το 50% θα καταβληθεί εντός του 2014 και το υπόλοιπο 50% το 2015. Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου Μαρινόπουλου να βελτιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πληρωμών των προμηθευτών και να υποστηριχθεί περαιτέρω η λειτουργία της επιχείρησης.

Οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν ίσα ποσοστά στη νέα κοινοπραξία, ενώ στο δίκτυο των 75 καταστημάτων πλέον θα απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι. Το 2013 ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων των δύο εταιρειών ήταν 452 εκατ. βουλγαρικά λεβ (περίπου 231 εκατ. ευρώ).

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της επιχειρηματικής αυτής εξέλιξης είναι ότι η Piccadilly είναι η δεύτερη κατά σειρά αλυσίδα στα Βαλκάνια που ανήκε πρώτα στην Delhaize (πρόκειται για τον βελγικό όμιλο στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος) και περνάει στον έλεγχο του Μαρινόπουλου. Η Delhaize είχε εξαγοράσει την Piccadilly το 2011 και αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2014 να την πουλήσει στην AP Mart, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Το 2013 ο όμιλος Μαρινόπουλου εξαγόρασε στην Αλβανία την αλυσίδα Euromax από την εταιρεία Balfin. Η Euromax είχε εξαγορασθεί από την Delhaize το 2011, αλλά ο βελγικός όμιλος αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Αλβανία τον Φεβρουάριο του 2013.

Επικεφαλής των δύο εταιρειών στη Βουλγαρία, ως υπεύθυνος όλης της περιοχής (regional manager), θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε., Ζερόμ Λουμπέρ. Σε τοπικό επίπεδο, συν-επικεφαλής του σχήματος θα είναι ο κ. Μίλος Ρίστιτς της CMB Bulgaria και η κ. Tάνια Κόσεβα – Μπόσοβα της Piccadilly. Ο πυρήνας της στρατηγικής του νέου σχήματος περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων και την επιτυχή συγχώνευση των δύο σημάτων, προκειμένου να παρέχουν στον καταναλωτή το βέλτιστο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες και την ποιότητα των προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας (Bulgarian Commission for Protection and Competition).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή