Kινητικότητα ενόψει αφίξεως της τρόικας

Kινητικότητα ενόψει αφίξεως της τρόικας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα των κυβερνητικών στελεχών δείχνει ότι η ώρα της επιστροφής της τρόικας πλησιάζει. Χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου (φωτ.) βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθεί με τον υπουργό κ. Γκ. Χαρδούβελη. Λίγο νωρίτερα, στο κτίριο επί της οδού Νίκης ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, που είχαν επίσης συνάντηση με τον κ. Χαρδούβελη. Η κινητικότητα αυτή παρατηρείται τις τελευταίες ώρες και ημέρες, καθώς μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας επικρατούσε μία σχετική ηρεμία στους ορόφους του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρωθούν οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα είχε χθες η διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Βεβαίως, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα εθιμοτυπικά, καθώς η διοίκηση της Ενωσης έθεσε όλα τα ανοικτά θέματα και κυρίως αυτό του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες ζητούν αλλαγές ώστε να γίνει ο νόμος πιο γενναιόδωρος, προτείνοντας να διαγραφούν πλήρως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ο κ. Σκρέκας είπε πως θα το δει, αλλά οι δυνατότητες αλλαγών είναι περιορισμένες, καθώς το νομοσχέδιο θα πάει απευθείας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βγενόπουλος κατά Καλογήρου

Την παρέμβαση της MIG προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα διότι τον Μάρτιο του 2012 αγόρασε από τον μέτοχό της Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ένα ακίνητο έναντι 15,5 εκατ. ευρώ με τη ψευδή αιτιολόγηση και δημόσια ανακοίνωση ότι δήθεν το χρειαζόταν. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος θέτει σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής και ζητεί τη δίωξη της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, κ. Δ. Καλογήρου, κατηγορώντας την «για σωρεία ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος».

Εμπόδιο για Ρώσους τουρίστες το ακριβό ευρώ

Νέες εξωγενείς δυσκολίες για την ανάκαμψη της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς στην Ελλάδα την τουριστική σεζόν του 2015 προκαλεί η κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι των βασικών νομισμάτων. Η πτώση του ρωσικού νομίσματος καθιστά πολύ ακριβότερους για τους Ρώσους ταξιδιώτες τους ευρωπαϊκούς και άλλους «δολαριακούς» προορισμούς την προσεχή σεζόν σε σχέση με φέτος. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θεωρεί ότι, στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού, απαιτείται νέα στρατηγική ενίσχυσης της μεγάλης αυτής τουριστικής δεξαμενής για την Ελλάδα.

Με το κοινωνικό μέρισμα δώρο ένα laptop

Μπορεί η κυβερνητική δέσμευση, διά στόματος πρωθυπουργού ένα χρόνο πριν, για δωρεάν wi fi σε όλη την Ελλάδα, που θα στοίχιζε περί τα 15 εκατ. ευρώ να μην έχει υλοποιηθεί ακόμη, αλλά η ψηφιακή σύγκλιση επείγεται να απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ενόψει λοιπόν των ασφυκτικών προθεσμιών για την απορρόφηση των κονδυλίων, έχει ανακοινώσει τη δωρεάν διάθεση laptop και σύνδεση στο Διαδίκτυο για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Το πρόγραμμα φέρει τον πομπώδη τίτλο «Υπηρεσίες Ψηφιακής Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης», αφορά 289.000 πολίτες και ενεργοποιήθηκε υπό την απειλή της απώλειας κοινοτικών πόρων της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Αν και οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος έχουν κάθε λόγο να είναι και δικαιούχοι ψηφιακών υπηρεσιών, το πρόγραμμα δεν είναι παρά άλλη μια τυπική ελληνική πρακτική για το πώς απορροφούνται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ψηφιακή στρατηγική της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT