Σημάδια «κόπωσης» Socar για τον ΔΕΣΦΑ

Σημάδια «κόπωσης» Socar για τον ΔΕΣΦΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε πριν από δύο ημέρες ο επικεφαλής της αζέρικης Socar, Ρόβνανγκ Αμπντουλάγεφ. Η συνάντηση κρατήθηκε κρυφή από την ελληνική πλευρά και ανακοινώθηκε από την αζέρικη. Η τελευταία καταφανώς δείχνει σημάδια «κόπωσης» από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ και ταυτόχρονα δείχνει και μικρότερη εξάρτησή της -σε σχέση με την Ελλάδα- από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σίγουρα η Socar ενδιαφέρεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά και κατά συνέπεια στην αγορά της Ε.Ε., αλλά η πρόθεση αυτή δείχνει να έχει όρια. Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου) ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έγινε τον Ιούνιο του 2013. Για τη ΔΕΠΑ υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ για τον ΔΕΣΦΑ υπήρξε μία μόνο προσφορά, αυτή της Socar. Το σχέδιο σύμβασης εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, λίγο πριν από την εκπνοή του 2013, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη σύμβαση πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αντί 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 187 εκατ. ευρώ αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 213 εκατ. ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Εκτοτε η σύμβαση αναμένει την έγκριση των Αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όχι μόνον δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της, αλλά αντίθετα κοινοποίησε ότι ξεκινάει διαδικασία έρευνας για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Οι υπηρεσίες της επιτροπής αντιτίθενται στη συγκεκριμένη σύμβαση, καθώς ενδέχεται να παραβιάζει τις αρχές ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Παράγοντες της αγοράς πίσω από αυτή την «απαγόρευση» βλέπουν άλλο ένα εμπόδιο σε μια πιθανή διείσδυση της ρωσικής Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ρωσική Gazprom και η αζέρικη Socar, αν και δεν έχουν τα ίδια μεγέθη, έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και η είσοδος της Socar στην ευρωπαϊκή αγορά, ως παραγωγού, προμηθευτή αερίου και διαχειριστή δικτύων, αποτελεί προηγούμενο και για την Gazprom που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν πρόβλημα με τη Socar, αλλά με την Gazprom. H διάσταση αυτή ήταν σαφώς γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ, όταν ξεκινούσε ο εν λόγω διαγωνισμός αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Το 3ο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. είχε ήδη καθιερωθεί και η ελληνική πλευρά είτε υποβάθμισε τον ρόλο του είτε υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της να επιλύσει το θέμα με πολιτικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή