Στο συνέδριο των Podemos ο Αλ. Τσίπρας

Στο συνέδριο των Podemos ο Αλ. Τσίπρας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου κατά της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο βλέπουν ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του την πρόσκληση που δέχθηκε και αποδέχθηκε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ιδρυτικό Συνέδριο των Podemos στη Μαδρίτη. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Ισπανία το προσεχές Σάββατο και θα βρεθεί στη Μαδρίτη σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς το κόμμα που ξεπήδησε από τις τάξεις των «Αγανακτισμένων» αναδεικνύεται, πλέον, πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στην ομιλία του το μήνυμα ότι είναι εφικτός ο συνασπισμός για τη διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, μέσα από την ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων που αντικρούουν τις επιλογές που έγιναν έως τώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αναφερόμενος στα παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos.

Στην Κουμουνδούρου, παραπέμποντας στις επιθέσεις που δέχονται οι Podemos στην Ισπανία ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα Βενεζουέλα ή Βολιβία, εντοπίζουν κοινά χαρακτηριστικά στην πορεία τους με αυτήν που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα ότι εντοπίζονται και διαφορές. Αν και θεωρούν ότι η δημοσκοπική άνοδος που καταγράφεται για τους Podemos μπορεί να αποδειχθεί παροδική, θεωρούν εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ενισχύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δυνάμεις που στέκονται απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Εκτιμούν, δε, ότι οι εξελίξεις αυτές ισχυροποιούν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως δυνητικά μελλοντικού διαπραγματευτή για μια διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα.

Από τη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στη Φλωρεντία, όπου την Κυριακή θα μιλήσει στο συνέδριο του Transform Europe! με τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Ο κ. Τσίπρας θα είναι εισηγητής στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα». Στην προοπτική διαμόρφωσης ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (Ρ/Σ Alpha). Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά τις αποκαλύψεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο. Για την κατάθεση της πρότασης απαιτείται η συγκέντρωση 75 υπογραφών. Η Ευρωαριστερά διαθέτει 52 και ως εκ τούτου αναζητεί συμμάχους, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT