«Καθαρά χέρια» σε 13 περιοχές της Ισπανίας

«Καθαρά χέρια» σε 13 περιοχές της Ισπανίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρείας έκτασης επιχείρηση σε 13 περιοχές της Ισπανίας εξαπέλυσαν χθες οι διωκτικές αρχές, θέτοντας στο στόχαστρο τοπικούς αξιωματούχους που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά. Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα σκανδάλων που έχουν αναστατώσει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και τους πολιτειακούς θεσμούς. Προ ημερών, η ισπανική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για φοροδιαφυγή στην πριγκίπισσα Κριστίνα, αδελφή του Ισπανού βασιλιά Φελίπε Δ΄.

Ο νέος κύκλος διώξεων ξεκίνησε με τη διερεύνηση, από τις εισαγγελικές αρχές της Σεβίλλης, καταγγελιών εναντίον ανώτερου στελέχους της πολεοδομίας. Ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να έχει δωροδοκηθεί, με μετρητά και ακριβά αυτοκίνητα, από εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών, η οποία εξασφάλιζε με αθέμιτα μέσα συμβάσεις δημοσίων έργων. Οι διωκτικές αρχές προσανατολίζονται στη σύλληψη περισσοτέρων των 30 ανθρώπων. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «οργανωμένο κύκλωμα εκβίασης, το οποίο κατάφερε να διεισδύσει σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, με τη βοήθεια δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων». Στις κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν περιλαμβάνονται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η παράνομη φοροδιαφυγή και η πλαστογραφία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις με στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για σκάνδαλα, σε μια εποχή όπου η Ισπανία μαστίζεται από τη λιτότητα και την υψηλή ανεργία, έχουν συμβάλει καταλυτικά στην εκλογική φθορά όλων των παραδοσιακών κομμάτων, προς όφελος του νεοπαγούς, αριστερού κόμματος Podemos (Μπορούμε).

Παράλληλα, ο Ραχόι καλείται να διαχειρισθεί την «επόμενη μέρα», ύστερα από την επίδειξη δύναμη των Καταλανών αυτονομιστών με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων πολιτών κατέβηκαν στις κάλπες, παρότι το δημοψήφισμα είχε κηρυχθεί παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο, ενώ το 80% εξ αυτών ψήφισε υπέρ της απόσχισης από το ισπανικό βασίλειο. Χθες, ο τοπικός κυβερνήτης της Καταλωνίας Αρτούρ Μας ζήτησε τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά το πρότυπο της Σκωτίας, αν και άφησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT