Αίτημα εκλογών από Τσίπρα λόγω εξελίξεων στα εξωτερικά

Αίτημα εκλογών από Τσίπρα λόγω εξελίξεων στα εξωτερικά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εθνικά θέματα έβαλε στον «καμβά» του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είναι δυνατόν σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η Αγκυρα προκαλεί με κινήσεις όπως αυτή με το “Μπαρμπαρός”, που συμμαχίες και μέτωπα στην περιοχή μας επανακαθορίζονται, να έχουμε μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλή όσο δεν παίρνει, να αποφασίζει για τον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να αναπτύξει τις βασικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, προφανώς απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο πολύ ευρύτερο της Κ.Ο. και έχοντας επίγνωση ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν στρέψει την προσοχή του διεθνούς παράγοντα και στην Ελλάδα. Τα όσα είπε προδιαγράφουν ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνέχειας στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η προκλητική παραβίαση πρέπει άμεσα να τερματιστεί», τόνισε και χαρακτήρισε «κλειδί» για την επίλυση των διαφορών στην περιοχή τον διάλογο και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όχι τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω μονομερών προκλητικών ενεργειών.

Αναφερόμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα συγκληθεί στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, προκειμένου να αξιοποιηθεί σωστά και να έχει αποτέλεσμα, η σύγκλησή του απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία, ώστε «να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ενίσχυση των σχέσεων, με σύναψη ουσιαστικών συμφωνιών».

Επιπλέον, εμφανίσθηκε υποστηρικτικός έναντι κινήσεων ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου, προφανώς εννοώντας την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ σχολίασε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να προσανατολισθεί σταθερά «στο να καταστούν σαφή προς όλους τα οφέλη της επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη απτών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας στην περιοχή, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ενώ μιλώντας για την ενίσχυση των τζιχαντιστών, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι. «Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική που θα υλοποιήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί δυναμικά και να προωθεί ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Πολιτική συμμαχιών

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στην ομιλία του ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμιά συμφωνία με τους δανειστές που θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ προέβλεψε ότι ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνάει την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική των συμμαχιών «χωρίς επιπολαιότητες, αλλά και χωρίς φοβίες», όπως είπε, κάνοντας άνοιγμα για συνεργασίες ενόψει εκλογών, αναφορά, πάντως, που παγίως προσκρούει σε εσωκομματικές αντιδράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή