Νίμιτς: Καμία πρόοδος στη συνάντηση για ΠΓΔΜ

Νίμιτς: Καμία πρόοδος στη συνάντηση για ΠΓΔΜ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι για το θέμα του ονόματος, στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο», δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές έχουν μια καλύτερα διαμορφωμένη ιδέα για τον στόχο των συνομιλιών» και ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».

Το ότι στη συνάντηση δεν θα προέκυπταν νέα δεδομένα ήταν αναμενόμενο, μάλιστα και οι δύο πλευρές είχαν ειδοποιηθεί ότι ο κ. Νίμιτς δεν σκόπευε να καταθέσει πρόταση, εκτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πολιτική συγκυρία στις δύο χώρες δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο ζήτημα» και ανέφερε ότι στις χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους και στη δίωρη από κοινού συνάντηση, συζητήθηκαν τα «βασικά θέματα» για «να προσεγγίσουμε μία λύση, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί και στην ασφάλεια και στην ειρήνη στην περιοχή».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δύο χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον κ. Νίμιτς ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ, κάτι που απέφυγε να κάνει, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την «ενθάρρυνσή» του σε κάθε είδους ανασκαφές που αναδεικνύουν ιστορικά στοιχεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή