Ο Ζαχί Χαουάς κατηγορείται για κλοπή

Ο Ζαχί Χαουάς κατηγορείται για κλοπή

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διασημότερος σύγχρονος αιγυπτιολόγος του κόσμου, Ζαχί Χαουάς, εκλήθη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον ισχυρισμό ότι βοήθησε τρεις Γερμανούς ερασιτέχνες αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από το εσωτερικό της μεγαλύτερης πυραμίδας της Αιγύπτου. Τον Απρίλιο του 2013 οι τρεις Γερμανοί διείσδυσαν στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και το μοναδικό που παραμένει σχετικά ακέραιο. Οι τρεις συνωμοσιολόγοι ήθελαν να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ο τάφος του Φαραώ Χουφού, όπως πιστεύαμε επί μακρόν, αλλά ότι είναι απομεινάρι μιας αρχαιότερης δυναστείας. Στο πλαίσιο αυτό απέσπασαν ένα κομμάτι για να το εξετάσουν στη Γερμανία. Ο Χαουάς αρνείται, πάντως, τις κατηγορίες και δηλώνει: «Δεν υπάρχει κάτι εναντίον μου».

Μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε, οι τρεις Γερμανοί επέστρεψαν τα δείγματα και καταδικάστηκαν ερήμην, μαζί με πέντε Αιγύπτιους αξιωματούχους, που τους βοήθησαν να μπουν στην πυραμίδα. Οι καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν όμως ότι ο Χαουάς ήταν εκείνος που διευκόλυνε την κλοπή των θραυσμάτων και ότι αυτό συνέβη το 2010 στη διάρκεια γυρισμάτων για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ. «Δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος τον Απρίλιο του 2013», δήλωσε σε οργισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ο αιγυπτιολόγος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ως υπουργός Αρχαιοτήτων το 2010 έδωσε το πράσινο φως για τα γυρίσματα, στη διάρκεια των οποίων «ουδείς άγγιξε οτιδήποτε». Ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας, πάντως, το τελευταίο αυτό επεισόδιο σκιάζει για μία ακόμη φορά την άλλοτε λαμπερή σταδιοδρομία του αμφιλεγόμενου Χαουάς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πόστο του μετά την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Σε περσινή συνέντευξή του στον Guardian ο Χαουάς άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιαφερόταν να επανέλθει στην πολιτική, τονίζοντας πως είναι ο μοναδικός κατάλληλος για τη δουλειά αυτή. «Είναι ένα θεόσταλτο δώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις ηγετικές του ικανότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή