«Τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα απειλεί την επίτευξη των στόχων

«Τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα απειλεί την επίτευξη των στόχων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλούν η υστέρηση των εσόδων στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 και η αύξηση των συνολικών οφειλών του Δημοσίου, που στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 119 εκατ. ευρώ.

Για τις εξελίξεις αυτές είναι ενήμερη η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώνει αμφιβολίες κυρίως για το κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 με αυτά τα δεδομένα, αλλά και για τον φετινό στόχο. Στο πλαίσιο της ανησυχίας αυτής εντάσσεται και η πίεσή της για την προώθηση των αλλαγών στη ρύθμιση για τα χρέη προς τις εφορίες.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πώς η εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και εκείνη της γενικής κυβέρνησης δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η έως τώρα πορεία των μεγεθών οδηγεί και στην υπέρβαση του στόχου αυτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας χθες, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο του 2014 ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν κατά 44 εκατ. ευρώ μικρότερο από τον στόχο. Ωστόσο, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 1,8 δισ. ευρώ και του τακτικού υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η υστέρηση αυτή είναι διαχειρίσιμη καθώς αποδίδεται:

1. Στις υψηλότερες επιστροφές φόρων κατά 270 εκατ. ευρώ.

2. Στη μη είσπραξη δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους στόχους, ύψους 885 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί αργότερα, ενώ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως κατά τους δύο πρώτους μήνες συλλογής του φόρου τα έσοδα ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.

3. Στην αναμονή, από τους πολίτες, υλοποίησης του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την άλλη πλευρά, την κατάσταση «έσωσαν» οι δαπάνες, με τις πρωτογενείς δαπάνες να συγκρατούνται κατά 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης κατά το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, εξαερώνεται μήνα με τον μήνα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων των ασφαλιστικών ταμείων, παρότι μειώνονται παράλληλα οι δαπάνες για συντάξεις κατά 2,2% (στα 18,9 δισ. ευρώ από 19,3 δισ. ευρώ). Με την κρατική χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά 4 δισ. ευρώ, ήτοι 29,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σημαντική υστέρηση καταγράφουν και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, κατά 241 εκατ. ευρώ (ή 1,7%). Συγκεκριμένα, κι ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν επίσης, χθες, στο ίδιο διάστημα η ανεργία παρουσιάζει σταδιακή ανάσχεση, οι εισφορές μειώθηκαν από 14,1 δισ. ευρώ σε 13,8 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2014 οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μειώθηκαν κατά 3,9%. Το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα κλείσει με έλλειμμα 680 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβληματισμό προκαλεί ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου (ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθαν στα 4,79 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και ήταν αυξημένες κατά 119 εκατ. ευρώ σε σχέση με το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές έφθασαν στα 4,08 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 3,93 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι επιστροφές φόρων που εκκρεμούσαν μειώθηκαν στα 713 εκατ. ευρώ από 745 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT