Καμία ημερομηνία από Κομισιόν, ΔΝΤ

Καμία ημερομηνία από Κομισιόν, ΔΝΤ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, περιμένοντας πρώτα να μελετήσουν τις προτάσεις που τους έστειλε η κυβέρνηση, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν προϋποθέσεις ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

«Είμαστε σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας», δήλωνε χθες στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η τρόικα θα επιστρέψει όταν «όλα είναι στη θέση τους, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία», πρόσθεσε και τόνισε ότι ο διάλογος στον οποίο βρίσκονται οι δύο πλευρές έχει προχωρήσει.

Η μεταβολή της στάσης της κυβέρνησης σχετικά με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή της. Ωστόσο, σημαντικός όρος είναι και η πρόοδος στο δημοσιονομικό κενό του 2015, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και την κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων.

Το Eurogroup

Ορόσημο είναι το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. «Ολοι κατανοούν τη διορία, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση να κάνουμε σημαντικές παραχωρήσεις εξαιτίας της. Αν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, θα είναι το τελευταίο λεπτό, ώστε να διατηρήσουμε την πίεση στο μέγιστο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης με κάποια ελαστικότητα έτσι ώστε η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων να μεταφερθεί στο 2015.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωσε ότι «συζητάμε με τις αρχές τι χρειάζεται από αυτές προτού η αποστολή επιστρέψει για περαιτέρω συζητήσεις πάνω στις πολιτικές για την έκτη αξιολόγηση… από αυτές θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής». Σε ερώτηση σχετικά με το αν το ΔΝΤ θα έχει ρόλο σε ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ των Ευρωπαίων και της Ελλάδας, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από αυτούς, θα είναι το δικό τους πρόγραμμα, εμείς έχουμε το δικό μας». Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό, είπε ότι «εξαρτάται από τους Ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν μία δική τους συμφωνία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ, έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα, αυτή η σχέση είναι μακρά και διαμορφωμένη». Ούτε θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα παρείχε τεχνογνωσία σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτά είναι «υποθετικά σενάρια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT