Κάτω από τα 80 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Κάτω από τα 80 δολ. η τιμή του πετρελαίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά το 2010, καθώς η επιβράδυνση της ενεργοβόρας οικονομίας της Κίνας συνδυάστηκε με την προειδοποίηση του ΟΠΕΚ πως επίκειται ουσιώδης μείωση της παγκόσμιας ζήτησης το επόμενο έτος. Ωρες μετά την προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας πως οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των επενδύσεων στην άντληση σχιστολιθικών, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε πως μέσα στο 2015 η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα εξαιτίας της φρενήρους παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη σε παραγωγή αλλά και σε εξαγωγές μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις της περί του αν θα μειώσει την παραγωγή προκειμένου να περιορίσει το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του διεθνούς καρτέλ στις 27 Νοεμβρίου. Και στο μεταξύ, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα κατατείνουν σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξής της στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών. «Δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να μπορούν να ανεβάσουν την αγορά τώρα», σχολιάζει ο Αβτάρ Σαντού, στέλεχος της μονάδας εμπορευμάτων στη Phillip Futures της Σιγκαπούρης. Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, με έμφαση ότι «δεν πρόκειται για μονόδρομο, αφού όσοι έχουν πουλήσει θέλουν να κερδίσουν από αυτόν τον τομέα».

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» υφίσταται, άλλωστε, την πίεση ενός ενισχυμένου δολαρίου καθώς σε αυτό τιμολογείται. Το νόμισμα των ΗΠΑ οδεύει προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έναντι του γιεν λόγω φημολογίας πως επίκεινται πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή κι ενώ οι καταναλωτές αναμένουν να επωφεληθούν από το φθηνό πετρέλαιο, πλήττονται τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με τη Ρωσία να δέχεται καίριο πλήγμα. Το ρούβλι διολίσθησε εκ νέου χθες, κατά 1%, έναντι του δολαρίου καθώς συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Η αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Ξένια Γιουντάγεβα, παραδέχθηκε χθες ότι πρόκειται για «κακή συνταγή για τη ρωσική οικονομία», αλλά τόνισε ότι διαφωνεί με τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίου.

«Δεν υπάρχει πόλεμος τιμών»

«Οσα λέγονται περί πολέμου τιμών είναι ένδειξη παρανόησης –ηθελημένης ή όχι– και δεν έχουν βάση». Με τη δήλωση αυτή διέψευσε τις φημολογίες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναϊμί, ενώ χαρακτήρισε «ανακριβείς εικασίες» όσα λέγονται τελευταία για αλλαγή στάσης της χώρας του σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά. Κατέληξε μάλιστα πως η Σαουδική Αραβία δεν «πολιτικοποιεί το πετρέλαιο ούτε συγκρούεται με κανέναν», καθώς πρόκειται για ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Οι δηλώσεις του αναφέρονται στα σχόλια που ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα την απόφαση του Ριάντ να μειώσει τις τιμές για την αγορά των ΗΠΑ και να τις αυξήσει για τους πελάτες του στην Ασία λίγες ημέρες μετά τις εκπτώσεις που τους είχε προσφέρει. Η κίνηση προκάλεσε εικασίες μερίδας αναλυτών πως η μεγαλύτερη σε εξαγωγές πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ, που κατακλύζεται από σχιστολιθικό πετρέλαιο. Αλλοι αναλυτές υπέθεσαν πως στόχος του Ριάντ ήταν να επιτείνει την πτώση του αργού σε επίπεδα που θα καταστήσουν ασύμφορη την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT