Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή παίρνει η συνάντηση του κ. Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπό το φως των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος του Λουξεμβούργου. «Οι εξελίξεις φρενάρουν», δήλωσε αναφορικά με την οριστικοποίηση της συνάντησης ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης, ο οποίος, πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι το αίτημα για συνάντηση δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά τον θεσμό, τον πρόεδρο της Κομισιόν, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει όχι σε συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ, απλώς αυτή μετατίθεται χρονικά. Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε, επίσης, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε αυτή». Να σημειωθεί ότι και στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που έγινε στην Αθήνα, ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον κ. Αντ. Σαμαρά, επικεφαλής, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε Σερβία, Αλβανία και Κύπρο.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα «χαρτογράφηση» των δυνητικών συμμαχιών που μπορεί να έχει ως κυβέρνηση. Ετσι, στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος (μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε Ηπειρο, Στ. Ελλάδα, Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησο) θα προσκληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν κληθεί και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τον αιγιαλό. Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για πρόσκληση που απευθύνεται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στο ΚΚΕ, στη ΔΗΜΑΡ, στους ΑΝΕΛ, τους ανεξάρτητους βουλευτές και μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Η πρόσκληση δεν αφορά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ για το «Ποτάμι» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας αναφορά σε «πολιτική ρηχότητα», «ασπόνδυλο πολιτικό λόγο», «εξυπνακισμούς» και υπεκφυγή από τα πραγματικά προβλήματα με πολιτική ίσων αποστάσεων.

Στις περιφερειακές συνδιασκέψεις, σε ορισμένες από τις οποίες θα συμμετάσχει και ο κ. Τσίπρας, θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση τοπικών περιφερειακών προγραμμάτων παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι όποιος ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ελπίζει σε μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, η καταψήφιση να αποτελεί εγγύηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια. Ως γενική αρχή, ανέφερε τον «φερέγγυο και αξιόπιστο τρόπο αποστασιοποίησης από τα Μνημόνια».

Αδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Τους βουλευτές της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη βάζει, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο, θέτοντας θέμα διερεύνησης ενδεχόμενου ρόλου τους σε όσα ερευνά η Δικαιοσύνη για χρηματισμό από τα εξοπλιστικά του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή από τους κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη ερωτήσεων που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ για τους εξοπλισμούς, τόνισε ότι «θα πρέπει οι κ. Πλεύρης και Γεωργιάδης να δώσουν εξηγήσεις αν γνώριζαν τι υπέγραφαν» και πρόσθεσε ότι «είναι αρκετά λογικό να επεκταθεί και στα συγκεκριμένα πρόσωπα ο έλεγχος “πόθεν έσχες”».

Για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι μπορεί να ελεγχθεί 100 φορές το «πόθεν έσχες» του. Μίλησε για «λάσπη» και «φάουλ του κ. Σκουρλέτη». Σε «αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ» και «λάσπη» αναφέρθηκε και ο κ. Πλεύρης, ο οποίος είπε ότι επιχειρείται ποινικοποίηση του δικαιώματος του βουλευτή να κάνει ερωτήσεις. Υπενθύμισε ότι το «πόθεν έσχες» ελέγχεται κάθε χρόνο και σημείωσε ότι η ερώτηση στην οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση για όρους σύμβασης σε βάρος του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT