Βιβλιοθήκη για όλους και Κύμα Βιβλίων – σημασία έχει η πρόθεση και η προσφορά

Βιβλιοθήκη για όλους και Κύμα Βιβλίων – σημασία έχει η πρόθεση και η προσφορά

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα σας τρόμαζε ένα σχολείο με Κοφτερά Σπαθιά;» Η συνέχεια στην αφίσα της κίνησης Bookwave 2014, που κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ενα σχολείο με άγρια θηρία, με φίδια και τέρατα, με εξωγήινους, μάγισσες, πειρατές και δράκους θα σας τρόμαζε; Και η απάντηση: «Εμάς θα μας τρόμαζε ένα σχολείο χωρίς βιβλία! Μένει σ’ εμάς να γεμίσουμε τα αποσιωπητικά. Και είναι δική μας ευθύνη να στείλουμε στα σχολεία βιβλία. Οσο για τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό, στο www.bookwave.gr η απάντηση. Εξηγούμε: Το Bookwave 2014 είναι το όνομα της πρωτότυπης δράσης που έχει σκοπό να προσφέρει καινούργια παιδικά βιβλία σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Αττικής. Θα φιλοξενηθεί και φέτος, από σήμερα Παρασκευή 14 έως τις 21 Νοεμβρίου, μία ολόκληρη εβδομάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς. Το Bookwave οργανώνεται από το Library4all, όπως ονομάζεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που πιστεύει στη διά βίου μάθηση και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιείται δε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Πέρυσι τον Νοέμβριο έγινε το πρώτο Bookwave, συγκέντρωσε 6.000 βιβλία και βοήθησε 134 σχολεία στην Αττική. Υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Παιδείας, φορείς, ιδιωτικά σχολεία, ιδρύματα και ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς και από το πρότζεκτ Cicero, μία ανάλογη δράση συλλογής βιβλίων για σχολεία της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία του ήταν τέτοια που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Ο σκοπός του Bookwave είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να αποκτήσουν αναγνωστικές συνήθειες και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη πρόσβαση των παιδιών σε βιβλία, εμπλουτίζοντας βιβλιοθήκες σχολείων. Μέχρι εδώ η στήλη ακολουθεί, αντιγράφει επί το ορθότερον, το μήνυμα που εστάλη με e-mail από τη φίλη, και εθελόντρια της κίνησης, Ράνια Βουγιουκαλάκη, έως πέρυσι εκπρόσωπο Τύπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Με το θάρρος της γνωριμίας, και επειδή με παραξενεύει να στείλω ή να αγοράσω ένα καινούργιο αντίτυπο του βιβλίου «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, ενισχύοντας το Bookwave 2014 μέσω των συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων όπως μου προτείνεται, έψαξα λίγο περισσότερο και έμαθα ότι το Library4all (Βιβλιοθήκη για όλους στη γλώσσα του Διαδικτύου) που οργανώνει το Bookwave είναι φανατικές υπερασπίστριες του βιβλίου, όπως η Ελένη Γερουλάνου, η Ξένια Παπασταύρου, η Αναστασία Κάλου. Αναθάρρησα, λοιπόν, για τις καλές προθέσεις των συνδιοργανωτών, που είναι το Μουσείο Μπενάκη και το Library4all, με χορηγό το Ιδρυμα Μποδοσάκη και χορηγό Επικοινωνίας την «Καθημερινή» και προτρέπω τους βιβλιόφιλους αναγνώστες μας να προσφέρουν βιβλία, αγοράζοντάς τα από τα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Αυτά είναι –αντιγράφω– οι εκδοτικοί οίκοι που μετέχουν στη δράση: Αγκυρα, Αίολος, Αιώρα, Bell, Γκοβόστης, Gema, Διάπλαση, Διόπτρα, Eκδόσεις Κόκκινο, Επόμενος Σταθμός, Ικαρος, Καλειδοσκόπιο, Καρυδάκη, Καστανιώτης, Κέδρος, Μεταίχμιο, Μίνωας, Πατάκης, Παπαδόπουλος, Polaris, Σαββάλας, Στρατίκη, Susaeta και Ψυχογιός.

Η συγκέντρωση και ταξινόμηση των βιβλίων που θα προσφερθούν από ιδιώτες και εταιρείες μέσω των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων, καθώς και από σχολεία, θα γίνει από σήμερα 14 έως τις 19 Νοεμβρίου. Η διάθεση των βιβλίων στα σχολεία που θα έχουν εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον θα γίνει στις 20 και 21 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη οργανώνει, σε συνεργασία με το Library4all, δωρεάν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς. Νηπιαγωγεία και δάσκαλοι έρχονται σε επαφή με το Library4all και εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν βιβλία για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι τις μεγαλύτερες ανάγκες έχουν τα σχολεία που βρίσκονται στις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές της Αττικής. Δεν ξέρω πώς το λένε στη διαδικτυακή γλώσσα, αλλά όταν δεν υπάρχει ψωμί, δεν περισσεύει ευρώ για το βιβλίο… Προσωπικά, η στήλη, αφού έκανε το καθήκον της και ενημέρωσε, το κατά δύναμιν, τις νεότερες γενιές που παίζουν στα δάχτυλα την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου, νοσταλγώ την εποχή που είχε γενέθλια κάποιο παιδί στην οικογένεια και πηγαίναμε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας, κοιτούσαμε τη βιτρίνα του, μπαίναμε, αγοράζαμε ένα, γράφαμε την αφιέρωση και το πηγαίναμε να το δωρίσουμε, όμορφα τυλιγμένο. Αλλοι καιροί, θα μου πείτε. Ευτυχώς, όμως, που το βιβλίο είναι ακόμη βιβλίο και το προσφέρουμε.

Οι γιορτές πλησιάζουν, μήνυμα ελήφθη

Μέσα Νοεμβρίου πάντα έρχεται το μήνυμα ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, ότι κάθε σπίτι, ακόμα και σε καιρό κρίσης, πρέπει να στρώσει τραπέζι για την οικογένεια, για λίγους καλούς φίλους, να δώσει ατμόσφαιρα γιορτής, ιδίως για τα παιδιά. Και αν, λόγω των συνθηκών, δεν πήραμε είδηση ότι έρχονται οι μεγαλογιορτές, το υπενθυμίζουν οι εορταγορές, τα φιλανθρωπικά bazaar. Σε μια τέτοια έκθεση – bazaar προσκαλούν κι εφέτος οι κυρίες Ελένη Αρώνη και Αθηνά Αρώνη – Καντά, μητέρα και κόρη, στο ξενοδοχείο St George Lycabettus στην Κλεομένους 2, Κολωνάκι, με προτάσεις χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, δώρα και προσφορές σε τιμές συμφέρουσες, ανάλογες της κρίσης. Οπως πάντα, υπάρχει και η φιλανθρωπική διάσταση. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνεισφέρουν υπέρ των σκοπών των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Στη διάρκεια της έκθεσης προσφέρεται καφές και τσάι. Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις ημέρες: Σάββατο 15 Νοεμβρίου, Κυριακή 16 Νοεμβρίου και Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τηλ. 210-72.12.326.

Παιδικά βιβλία και αναμνήσεις

Κάθε σπίτι έχει μια γωνιά, ένα ράφι με παιδικά βιβλία. Πολλά από αυτά πέρασαν από τη μητέρα στην κόρη και μετά στην εγγονή και αυτός ο κύκλος ζωής, μαζί με τις αφιερώσεις στο πρώτο φύλλο μέσα, είναι ένας στέρεος δεσμός με την οικογένεια. Με αφορμή την ωραία πρωτοβουλία του Bookwave, από 14 έως 21 του Νοέμβρη στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς, βρήκα στην παιδική βιβλιοθήκη ένα δείγμα βιβλίων, με άρωμα άλλης εποχής «“Από τη Θεία Λένα για τα Μικρά Παιδιά” αφιερωμένο “στην εγγονή μου Μαρία”» που είναι, φυσικά, η Μαρία Ηλιού, «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Το Καλό μου το Βιβλίο» του Γρηγόρη Ξενόπουλου από τους θησαυρούς της «Διάπλασης» κι ένα αγγλικό ρομαντικό και, πρώτος και καλύτερος, ο φίλος των παιδιών, ο Πινόκιο. Συγκινηθήκατε; Πηγαίνετε, λοιπόν, κι αγοράστε καινούργια βιβλία για το Bookwave, για τη σημερινή γενιά παιδιών!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT