G20: Μέτωπο κατά φοροδιαφυγής

G20: Μέτωπο κατά φοροδιαφυγής

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μιας πλανητικών διαστάσεων μάστιγας που «στραγγίζει» τα δημόσια ταμεία, κατέχει την κορυφαία θέση στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του G20, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Οι οικοδεσπότες της συνόδου, η οποία φέρνει στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι τους ηγέτες των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να προωθήσουν μια «πολύ επιθετική» εκστρατεία, με κύριο στόχο τούς λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται για ένα καυτό πρόβλημα, που προκάλεσε πολιτική θύελλα τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τη λειτουργία του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου επί πρωθυπουργίας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόεδρος της Κομισιόν από την 1η Νοεμβρίου, ο Γιουνκέρ θα παρευρεθεί στη σύνοδο του Μπρίσμπεϊν, όπου αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών μέσω των φορολογικών παραδείσων «ληστεία» σε βάρος των εθνικών κρατών και εξέφρασε τη βούληση να υπάρξουν πολύ ισχυρές δεσμεύσεις της συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση του φαινομένου. Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στην πλευρά των Αυστραλών, καθώς και αυτοί υφίστανται οι ίδιες τεράστιες απώλειες δημοσίων εσόδων λόγω της νόμιμης ή παράνομης φοροδιαφυγής.

Οι ηγέτες του G20 θα αναζητήσουν επίσης δρόμους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναιμικής ανάπτυξης, με την Ευρώπη στο χείλος της ύφεσης, την Κίνα να «κατεβάζει ταχύτητα» και την Ιαπωνία σε χρόνια οικονομική δυσπραγία. Στην οικονομική ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται η επισκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι μηχανισμοί ρύθμισής του.

Οι πρώτες καλές ειδήσεις που ήρθαν χθες από το Μπρίσμπεϊν αφορούσαν τις δεσμεύσεις των μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ποσά στο Πράσινο Ταμείο

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σημαντική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών Ασίας – Ειρηνικού, στο Πεκίνο, έγινε γνωστό ότι ο Μπ. Ομπάμα θα δεσμευθεί να διαθέσει η χώρα του 3 δισ. δολ. στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία θα διαθέσει, όπως έγινε γνωστό, ποσό της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη δεσμευθεί να διαθέσουν από ένα δισ. δολάρια η κάθε μία.

Ενεργό παρέμβαση στη σύνοδο κορυφής του Μπρίσμπεϊν εννοεί να έχει η Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του G20 για το 2015. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες κατά την άφιξή του στο Μπρίσμπεϊν ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει πιο ενεργητική παρουσία των φτωχότερων κρατών στις δραστηριότητες του G20. «Στη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να εκφράζουμε τη φωνή όλων», δήλωσε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι το G20 οφείλει να ασχοληθεί όχι μόνο με τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που κυρίως απασχολούν τις χώρες του Βορρά, αλλά και θέματα όπως το προσφυγικό, η εξάπλωση του Εμπολα και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Τη σκιά της στη σύνοδο κορυφής του Μπρίσμπεϊν ρίχνει ήδη από χθες η ουκρανική κρίση. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ φρόντισε να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα όταν δήλωσε, προ ημερών, ότι σκοπεύει «να πιάσει από το γιακά» τον Πούτιν, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την κατάρριψη, τον περασμένο Ιούλιο, του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να ανταποδώσει τα ίσα, προτιμώντας μια πιο ψυχρή αντίδραση: έστειλε ρωσικά πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα, έξω από τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας, τα οποία τον «υποδέχθηκαν» με τον δικό τους τρόπο στο Μπρίσμπεϊν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή