Σε κλίμα έντασης αρχίζει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

Σε κλίμα έντασης αρχίζει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα έντασης αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του ιστορικού χώρου στην οδό Πατησίων θα ανοίξουν σήμερα στις 9 π.μ., όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αντιδράσεις από κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις κατά της απόφασης των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να κλείσει το ίδρυμα ώστε να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, στη Νομική Σχολή εκλήθησαν τα ΜΑΤ για να περιφρουρήσουν το κτίριο. Το κλίμα έντασης πέρασε στο ΕΜΠ, αλλά και σε εκτός Αθηνών ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ειδικότερα, χθες φοιτητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αντιδρούν στην ιδέα του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου περί κάλυψης των κενών στα σχολεία από εθελοντές) πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν απέναντι από την πόρτα του ιδρύματος επί της οδού Τοσίτσα.

Περί τις 5 μ.μ. αποχώρησαν τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρυτανεία του ΕΜΠ ζήτησε να αποχωρήσουν οι φοιτητές για να αρχίσει η προετοιμασία για τον εορτασμό.

Παράλληλα, στο ΑΠΘ χθες το πρωί φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης αφού έβγαλαν έξω τους φύλακες. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διεκόπη, αφού φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα τελετών, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και δεν άφησαν να μιλήσει ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Βεργίδης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 1973. Υστερα από λίγη ώρα η εκδήλωση διεκόπη.

Η έναρξη του τριήμερου εορτασμού σήμερα θα γίνει με τις πρυτανικές αρχές των κεντρικών ΑΕΙ, και ιδίως του ΕΜΠ, σαφώς σε εγρήγορση, για την αποφυγή επεισοδίων. Ενδεικτικά, η σύγκλητος του ΕΜΠ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα από σήμερα το πρωί μέχρι και τις 8 π.μ. της Τρίτης 18 Νοεμβρίου για να συνεδριάσει εάν χρειαστεί. Το βάρος, βέβαια, θα πέσει στην πορεία της Δευτέρας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία θα γίνει με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τη χρήση βίας κατά φοιτητών κατήγγειλαν χθες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ) και η νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή