Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό

Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση πώλησης της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ. Αγοραστής είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) Hellinikon Global I A.E., θυγατρική εταιρεία κατά 100% της Lamda Development. Η τελευταία συνυπέγραψε τη σχετική σύμβαση με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως εγγυήτρια της αγοράστριας ΕΕΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development, η χθεσινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2011 και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία ανέφερε ότι «απαιτείται η ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ». Η μεταβίβαση όμως των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., όπως επίσης η καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 915 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί η Lamda Development να καταβάλει στους πωλητές της Ελληνικόν Α.Ε., θα καθυστερήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της έκτασης, το γνωστό και ως ΕΣΧΑΔΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Lamda Development επαναβεβαίωσε χθες τη συμμετοχή Κινέζων και Αράβων επενδυτών στην ανάπλαση του Ελληνικού. «Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας, και της Al Maabar, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Αμπου Ντάμπι, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση. «Η παρουσία τους», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης».

Από την άλλη πλευρά, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε σε τίμημα άνω των 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η Lamda Development, εκτός από τα 915 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει στους πωλητές, θα υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις στην έκταση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή