Οι ατμομηχανές του παρελθόντος, βαρίδια στο παρόν

Οι ατμομηχανές του παρελθόντος, βαρίδια στο παρόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτή την πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελούσε την ατμομηχανή της ισχυρής ανάπτυξης την πρώτη δεκαετία μετά την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Φέτος, αρνητικά στο ΑΕΠ επιδρούν και οι εξαγωγές, οι οποίες στα πρώτα χρόνια της μεγάλης ύφεσης σημείωσαν αύξηση.

– Οικοδομική δραστηριότητα. Στο 10-15% του επιπέδου που βρισκόταν το έτος ρεκόρ 2005, έχει υποχωρήσει σήμερα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αντανακλώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάρρευση του κλάδου της οικοδομής τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2005 η οικοδομική δραστηριότητα, μετρούμενη με βάση τον όγκο, διαμορφωνόταν σε 102,24 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Στο τέλος του 2013, ο όγκος είχε υποχωρήσει σε μόλις 11,67 χιλιάδες κυβικά μέτρα, υποχωρώντας κατά 88,5%.

Κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, διαμορφώθηκε σε 18,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών, κατά 12,5% με βάση την επιφάνεια και κατά 4,4% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

– Εξαγωγές. Με αρνητικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει το 2014 για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς παρά την ενίσχυσή τους την περίοδο 2011-2013, τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

– Βιομηχανική παραγωγή. Η αδυναμία ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής σχετίζεται αναμφίβολα και με την υποχώρηση των εξαγωγών. Η εσωτερική ζήτηση, παρά την όποια αναθέρμανση, δεν είναι ικανή να βάλει δυνατά μπροστά την εγχώρια βιομηχανία και πλέον αρχίζει να εκλείπει η όποια αντιστάθμιση προερχόταν από τη ζήτηση της εξωτερικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT