Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων γύρω από τη Ρωσία

Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων γύρω από τη Ρωσία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας μετατοπίζεται το επίκεντρο των κρίσιμων διπλωματικών διαβουλεύσεων για την ουκρανική κρίση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει, αυτό το Σαββατοκύριακο, κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του G20, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, θα προσπαθήσει να οικοδομήσει ενιαίο μέτωπο των μεγάλων δυτικών δυνάμεων απέναντι στη Μόσχα.

Η ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφής του G20 φορτίζεται από τις καταγγελίες του Κιέβου, τις οποίες προσυπογράφει το ΝΑΤΟ, περί αποστολής ρωσικών στρατιωτικών ενισχύσεων στους ρωσόφωνους αντάρτες του Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική στάση και απείλησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις.

«Αν η Ρωσία υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση έναντι της ελευθερίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν. Αν συνεχίσει να επιδεινώνει την κατάσταση, ενδέχεται οι κυρώσεις να ενισχυθούν. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους, στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντέτεινε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. «Οι ΗΠΑ δημιούργησαν αυτό τον οργανισμό (τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), του οποίου τις αρχές παραβιάζουν σήμερα με ωμό τρόπο. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα το συνειδητοποιήσουν και θα πούμε περασμένα ξεχασμένα», δήλωσε ο Πούτιν, με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Ρώσος ηγέτης παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης προκαλούν ζημιά στη ρωσική οικονομία και ότι η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, έσπευσε όμως να προσθέσει: «Τα αποθέματα συναλλάγματος που διαθέτουμε είναι αρκετά υψηλά, που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι θα τηρήσουμε τις κοινωνικές μας δεσμεύσεις». Τόνισε επίσης ότι η στροφή της Ρωσίας προς Ανατολάς και κυρίως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κίνας θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φτάνει σήμερα στο Μπρισμπέιν, όπου θα επιδιώξει να οικοδομήσει μπλοκ εναντίον της Ρωσίας με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Ξεχωριστές συναντήσεις με τη Μέρκελ και τον Ολάντ έχει προγραμματίσει και ο Πούτιν. Στη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Ρώσος ηγέτης θα θέσει και το ζήτημα των γαλλικών ελικοπτεροφόρων «Μιστράλ», που έχει παραγγείλει η χώρα του. Η Γαλλία καθυστερεί, για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση και τις αμερικανικές πιέσεις, την παράδοση των «Μιστράλ» και η Ρωσία απειλεί να ζητήσει οικονομική αποζημίωση εάν δεν παραλάβει έως το τέλος του Νοεμβρίου το πρώτο εκ των δύο σκαφών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή