Παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό

Παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,8% του ΑΕΠ για το 2014 θα προβλέπει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου. Παρά τις πιέσεις της τρόικας που έχει ανεβάσει την εκτίμησή της για δημοσιονομικό κενό ακόμα και στα 3,6 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δικές της προβλέψεις και στην απόφαση να μην υιοθετήσει νέα σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 το υπουργείο Οικονομικών θα αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας πλήρως τον στόχο του προγράμματος. Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, δεν θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν τότε, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις μικρότερης εμβέλειας στο σκέλος των δαπανών. Ειδικότερα, στα επιπλέον μέτρα περιλαμβάνεται:

1. Η συγκράτηση των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με στόχο να μην ξεφύγουν από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

2. Η επίσπευση της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΔΕΚΟ που θα οδηγούν σε εξοικονομήσεις. Πρόκειται για σχέδια που έχουν ήδη εκπονηθεί από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία και κινούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΘ. Τα σχέδια αυτά αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας, την ΕΑΒ, τις Κτιριακές Υποδομές κ.λπ.

3. Η βελτίωση του αποτελέσματος του προϋπολογισμού εξαιτίας του γεγονότος ότι εισήλθαν στη γενική κυβέρνηση φορείς όπως ο ΟΑΣΘ και άλλοι.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις σε μη μισθολογικά κόστη, έχουν ομαδοποιηθεί σε ένα «πακέτο» και έχουν σταλεί στην τρόικα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να αποδώσουν ακόμα και 1 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Πάντως, το ακριβές ύψος αυτού του «πακέτου» είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, η οποία εξετάζει τις δράσεις και την αποδοτικότητά τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από τα στελέχη της τρόικας, τότε θα υπάρξει εκ νέου εκτίμηση από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015. Προς το παρόν η τρόικα το υπολογίζει σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό προσθέτει και τις απώλειες που θεωρεί ότι θα προκύψουν από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις εφορίες και τα Ταμεία. Δεδομένου ότι αρχικώς η τρόικα προέβλεπε ότι οι απώλειες από τη νέα ρύθμιση θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ, το συνολικό «κενό» ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που γίνονται, αναφέρουν ότι η τρόικα επανεκτιμά το μέγεθος της αρνητικής επίπτωσης των ρυθμίσεων, μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση, και δεν αποκλείουν το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ να είναι τελικά μικρότερο.

Υπερβολικές προβλέψεις

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν μη ρεαλιστική την εκτίμηση της τρόικας για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ και υπενθυμίζουν ότι παρόμοια υπερβολικές προβλέψεις είχαν και πέρυσι, οι οποίες τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Ετσι, θεωρούν ότι και φέτος θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς.

Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι το «φούσκωμα» του δημοσιονομικού κενού από την τρόικα ενδεχομένως να έχει και μία άλλη ερμηνεία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς είναι υπερβολικά υψηλοί. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως σε αυτή την άποψη έχει αρχίσει να προσχωρεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οπότε η ανάδειξη ενός υψηλού δημοσιονομικού κενού μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση για ανάγκη αλλαγής των στόχων προς τα κάτω. Κάτι που εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα και να θέσει το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση.

Πέραν αυτών και σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2014 στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος που προέβλεπε 1,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αναφέρουν πως τα έσοδα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου είναι κατά 15% υψηλότερα από ό,τι στο ίδιο περυσινό διάστημα. Ειδικά για τα έσοδα από τα καύσιμα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) ανήλθαν στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ήταν στο 1,17 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,7 δισ. ευρώ για το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT