Αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό νόμο ετοιμάζει η Βρετανία

Αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό νόμο ετοιμάζει η Βρετανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» επιτρέποντας την κατάσχεση των διαβατηρίων των υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εμποδίζοντας την επιστροφή στη βρετανικό έδαφος των ατόμων που πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών, δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εχουμε την πρόθεση να εισαγάγουμε σύντομα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νέες εξουσίες θα χορηγηθούν στην αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων αστυνομία για να μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση διαβατηρίων, να εμποδίζει τη μετακίνηση υπόπτων και την επιστροφή βρετανών πολιτών (τζιχαντιστών) στη χώρα με άλλον τρόπο, πέραν των όρων που θα τους έχουν επιβληθεί», εξήγησε ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο του G20.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η νέα νομοθεσία, που θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο μέσα στον Νοέμβριο, θα αποκλείσει την επιστροφή για διάστημα δύο ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων έχουν πολεμήσει σε Συρία ή Ιράκ.

Αυτή η απαγόρευση θα μπορεί να αρθεί εάν τα άτομα δεχθούν μία υπό όρους επιστροφή, με συνοδεία, δικαστική δίωξη και την ένταξη σε πρόγραμμα αναμόρφωσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι, αν καταστεί αναγκαίο για λόγους ταχύτητας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εισαγωγή της νέας νομοθεσίας χωρίς να ζητήσει εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου.

Η νέα νομοθεσία θα προβλέπει επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες που δεν τηρούν τις λίστες απαγόρευσης μετακινήσεων δεν θα έχουν την άδεια να προσγειώνονται στη Βρετανία, διευκρίνισε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι προτίθεται να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στις ρίζες της, στρεφόμενος κατά των εξτρεμιστών κληρικών στη Βρετανία και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του τζιχαντιστικού λόγου στο Ιντερνετ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT