Βραβεύθηκε ο ακαδημαϊκός Δ. Τριχόπουλος

Βραβεύθηκε ο ακαδημαϊκός Δ. Τριχόπουλος

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ετήσιο Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού απονεμήθηκε για φέτος στον ακαδημαϊκό Δημήτρη Τριχόπουλο.

Ο κ. Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι αντεπιστέλλον μέλος στις Ακαδημίες Γαλλίας και Βελγίου, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Καρκίνου του ΠΟΥ για το σύνολο του έργου του.

Το βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού έχει προκηρυχθεί από το 1991 από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και είναι ετήσιο. Σύμφωνα με το ΙΤΕ, η έννοια της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας δεν εξαντλείται στην ικανότητα κατανοητής και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν δρόμους στον φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα, τον καθιστούν κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή